Povestea controversatei înregistrări în care un pacient cu autism e tratat cu șocuri electrice

1

Revista New York Magazine a publicat un impresionant articol despre povestea unui centru american de tratare a pacienților autiști și cu retard mintal, ce pare mai degrabă scenariul unui film distopic despre reprogramări experimentale. Drama multora dintre cei internați acolo a reieșit la iveală recent. O controversată înregistrare a unei reprize de ”tratament” cu electroșocuri a ajuns pe mâna presei, la zece ani după ce tânărul pacient de atunci a fost supus unor pedepse ce aveau să-l marcheze pe viață.

 

Fondatorul Rotenberg Center, în ”Pădurea de Cristal de pe Strada Recompenselor”, unde sunt duși pacienții obedienți.

Foto: Rick Friedman/Corbis

Matthew Israel, fondatorul Rotenberg Center, este absolvent de Harvard, implicat din anii ’60 în programe de ”tratare” a copiilor cu diferite afecțiuni mintale care au strârnit valuri de polemici de-a lungul timpului. În 1971 a deschisBehavior Research Institute, unde a aplicat propriul sistem de ”reecuperare” prin pedepse și recompense, însă pe atunci nu folosea șocuri electrice, ci doar metode fizice: îi ciupea pe pacienți de talpă, îi stropea cu apă rece, îi obliga să prizeze amoniac, le aplica vergi la fundul gol sau le punea pe cap o ”cască de neutralizare”. Deși cercetătorul susținea că aceste metode dau rezultate, un grup de jurnaliști care a investigat cazul în acei ani a descris vizita la centru drept ”cea mai depresivă experiență la care am participat vreodată, mergând la nenumărate programe de asistență.” Deși multe grupuri de activiști au militat pentru eliminarea acestor metode, părinții ”copiilor-problemă” i-au luat apărarea lui Israel, pentru că acesta ”îi punea la respect” pe pacienți.

Centrul a fost ulterior redenumit Judge Rotenberg Center, iar în anii ’90 tratamentul a ajuns să includă și șocuri electrice, în ciuda valurilor de critici venite din partea pishologilor sau apărătorilor drepturilor omului. Pe lângă aceste pedepse cu electroșocuri, întregul sistem prevăzut de Israel pare desprins dintr-un scenariu demn de cele mai înspăimântătoare thriller-uri hollywoodiene: pentru recompense, a creat butaforii elaborate, folosind imaginarul Disney, iar pentru cei care ”nu se comportau cum trebuie”, a inventat un sistem prin care pacienții își purtau individual într-un rucsac propriul dispozitiv pentru electroșocuri, controlat de la distanță, prin telecomenzi, de îngrijitori sau părinți (foto stânga. Credit: Rick Friedman/Corbis). Ba mai mult, angajații clinicii au fost puși sub supraveghere continuă, fiind urmăriți prin camere video și fiind forțați să se denunțe reciproc în cazul nerespectării regulilor.


Povestea care a zguduit opinia publică și care este relatată în detaliu de New York Magazine este cea a lui Andre McCollins (foto dreapta. Credit: Andres Serrano), un tânăr care în 2001, la vârsta de 16 ani, a fost internat la Judge Rotenberg Center, fiind diagnosticat cu retard mintal. La vremea aceea, își dorea să devină polițist, să-și ia carnetul de conducere și să-și găsească o prietenă. Perioada petrecută la centru avea însă să-l abată definitiv de la această rută: dacă în primele 6 luni a primit zilnic câte un șoc, mama sa a fost anunțată la un moment dat că fiul ei a primit o sesiune de 31 de șocuri. Motivul nu fusese vreo izbucnire violentă, ci faptul că avea corpul tensionat. După ce mama sa a cerut să vadă înregistrările video cu ”tratamentul” lui Andre, a contactat mai mulți avocați și apărători ai bunelor practici medicale, încercând să scoată la lumină metodele inumane folosite de Israel. Însă abia în primăvara acestui an procesul împotriva centrului Rotenberg a fost judecat și, chiar dacă avocații clinicii au încercat să oprească diseminarea înregistrării video incriminatoare, Cheryl McCollins a avut câștig de cauză. Înregistrarea, care este de-a dreptul tulburătoare, poate fi urmărită aici.

Anul trecut, în urma altor acuzații, lui Israel i s-a interzis să mai conducă acest centru ”de tratament”, însă clinica este acum pe mâna asistentului de-o viață al cercetătorului. În prezent, la centru sunt internate 230 de persoane, dintre care mai bine de o treime primește șocuri electrice.

Puteți citi povestea integral aici.

 

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Autismul ar putea fi vindecat | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger