”Poți mai mult decât crezi”: Bis la Maratonul Apuseni

0

Pe 7 iulie va începe în stațiunea Muntele Băișorii cea de-a doua ediție a Maratonului Apuseni, organizat de Clubul Alpin Român. Dacă vă tentează să parcurgeți, ”Hoinari prin trecut” – căci aceasta este tema competiției -, traseul din sud-estul masivului Gilău-Muntele Mare, până la Colibele Jerenilor, încă vă mai puteți înscrie online, pe pagina evenimentului.

 

Foto: Dan Tautan

Până acum, s-au arătat dornici să parcurgă traseul, foarte bine gândit și extrem de ofertant cu simțurile maratoniștilor, vreo 200 de participanți, gata să îmbine sportul, cu pasiunea pentru natură și comunități aproape uitate de lume. Am stat de vorbă cu Bogdan Trandafir, în vârstă de 26 de ani, care anul acesta se pregătește pentru cel de-al doilea maraton prin Apuseni. Inginer constructor din Cluj, Bogdan ne deschide pofta de mișcare pe fundal de basm povestindu-ne nu doar cum a fost la prima sa competiție de alergare montană și ce pregătiri ar trebui să faci pentru asemenea trasee, ci și ce rezervă maratonul ce va începe în vară la Muntele Băișorii.

 

TOTB: Maratonul Apuseni 2011 a fost primul maraton la care aţi participat? La ce alte competiții similare la care aţi participat?

Bogdan Trandafir: Maratonul Apuseni 2011 a fost al doilea maraton la care am participat. Primul meu maraton a fost în 2010 – Maratonul Pietrei Craiului, la care am participat şi în 2011. La primul meu maraton montan am avut emoţii, apoi cu fiecare participare am acumulat experientă, atât în ceea ce priveşte dozarea efortului, cât şi legat de echipament, nutriţie şi refacere.

De ce aţi ales să participaţi tocmai la Maratonul Apuseni? Ce v-a atras cel mai tare? Cunoșteați zona de dinainte?

Cel mai puternic argument a fost zona în care s-a desfăşurat. Cu o lună înainte de concurs am fost într-o scurtă excursie şi am parcurs o parte din traseu. Am fost cucerit de particularităţile zonei şi m-am prezentat cu entuziasm la start.

Ne puteţi spune câte ceva despre antrenamentele dvs. pentru acest maraton? Cum şi unde v-aţi pregătit?

Mă antrenam cam de 3 ori pe săptămână. Alergam prin parcuri, pe malul Somesului şi pe străzile din cartier, circa 10km la fiecare antrenament, mai mult pe teren plat. Am inclus de curând viteza şi diferenţele de nivel în antrenamente pentru că am simţit că e necesar un antrenament specific.

Cum a fost traseul de anul trecut?

Deviza maratonului este “Hoinari prin trecut”. Atât pe traseul de maraton, cât şi pe cel de semi-maraton, concurenţii trec prin zone în care mai există acele gospodării temporare, “colibe” şi grajduri, cu acoperişuri din fân, unde “mocanii” din satele vecine merg cu animalele “la vărat”.

Traseul cu peisaje impresionante porneşte din staţiunea Muntele Băișorii şi străbate zona de sud-est a masivului Gilău-Muntele Mare.

Am început cu o urcare, lină la început, apoi tot mai accentuată, până în punctul de maximă altitudine al traseului, 1.714 m, sub Vârful Pietrele Mărunte, de unde a urmat aproape numai coborâre până la jumătatea traseului, prin pitoreasca zonă a satului Segagea. A doua jumătate a traseului este mai ales în urcare, arătându-ne frumuseţile Scăriței-Belioara, purtându-ne prin locuri încărcate de “trecut”, cum ar fi Dealu Bilii, La Mateoaie, Româneasa, La Stiolne, La Zapozi, Dealu Boinic, Valea Vadului.

Cum diferă un maraton în munţi faţă de un maraton obişnuit?

Trebuie să precizez că nu am participat la un maraton “de asfalt” încă, deci pot doar să presupun care ar fi diferenţa şi să îmi motivez preferinţa pentru maratoanele montane.

În primul rând diferenţa vine din suprafaţa pe care se aleargă. Consider că este mult mai plăcut să alergi pe iarbă, prin pădure sau pe drumuri forestiere decât să alergi pe asfalt. De altfel, alergarea pe asfalt îţi solicită mai mult articulaţiile, iar şocurile pe care le absorb încheieturile şi genunchii sunt mai mari.

Maratonul montan îţi oferă şi prilejul de a te bucura de peisaje deosebite care pe mine personal de multe ori mă motivează să merg mai departe, să nu renunţ, să văd ce e dincolo de vârful din zare.

Pe de altă parte, maratonul montan presupune de cele mai multe ori diferenţe mari de nivel. Urcările necesită un efort considerabil, greu de susţinut fără un antrenament adecvat. După cum ştim, fiecare urcare e urmată de o coborâre :), care pe alocuri poate fi foarte abruptă şi îţi solicită mult genunchii. Coborârile necesită un pas ferm, altfel pot deveni periculoase dacă nu eşti atent.

Probabil fiecare gen de maraton are părţile sale bune, cu siguranţă la finish satisfacţia e pe măsură.

Ce anume vi s-a părut că a fost punctul forte al Maratonului Apuseni la care aţi participat?

Punctele forte au fost traseul şi organizarea. Traseul – deosebit de alergabil, punctele de alimentare – foarte bine aprovizionate, voluntarii au fost foarte prompţi. Munţii Apuseni sunt, după mine, unii dintre cei mai pitoreşti din ţară, deci nici traseul şi nici oamenii nu puteau fi mai prejos.

Aţi avut parte de probleme în timpul maratonului?

Îmi aduc aminte că la una din ultimele urcări am avut crampe musculare, însă am lăsat-o puţin mai moale şi au trecut.

Cum aţi descrie atmosfera din timpul competiției?

Atmosfera a fost extrem de motivantă (în ciuda temperaturilor scăzute din ziua concursului), publicul a susţinut şi încurajat fiecare participant, iar la finish fiecare avea impresia că este câştigător, chiar dacă nu s-a clasat pe podium.

Cum v-aţi clasat la sfârşitul ediţiei de anul trecut?

La categoria mea de vârstă (16-29 ani), m-am clasat pe locul 15, cu un timp de 5:02:45.

Care este, după părerea dumneavoastră, filosofia maratonului? Ne poate ajuta acest fel de experienţe să aflăm lucruri noi despre noi înşine?

Aş putea spune că filosofia maratonului ar fi că “poţi mai mult decât crezi” şi tocmai asta învăţăm la fiecare maraton la care participăm.

O experienţă de acest gen te face să înţelegi şi să conştientizezi cât de important e “factorul psihic”. Te ajuta să descoperi cât de puternic eşti din acest punct de vedere. De asemenea, un maraton te ajută să descoperi limite fizice dar şi resurse nebănuite pe care organismul uman le are şi le scoate la iveală atunci când e necesar.

Participarea la un maraton şi terminarea lui nu este un lucru uşor, trebuie să te “chinui” un pic, să tragi de tine ca să-ţi depăşeşti limitele… iar asta mă impulsionează să repet experienţa.

Veţi participa şi la ediţia din acest an și la evenimente similare?

Da, voi participa şi la ediţia din acest an a Maratonului Apuseni, însă mă voi înscrie doar la proba de semi-maraton, deoarece va urma o perioadă de câteva săptămâni în care nu mă voi putea antrena corespunzător. La fel ca şi anul trecut, voi încerca să susţin maratonul printr-o mică sponsorizare, iar prietena mea Ioana va fi voluntar. Pentru acest an competiţional mai am în calendar proba lungă de la maratonul Hercules şi cea de la MPC.

Foto: Dia Somogyi

 

Ce sfaturi aveţi pentru maratoniştii din Apuseni 2012?

În primul rând, să se pregătească atât fizic, cât şi psihic. Să se antreneze cât mai mult posibil pe trasee cu diferenţe de nivel cât mai asemănătoare cu cele din concursurile la care vor să participe. Ca puncte cheie în reuşita unui maraton aş menţiona: o alimentaţie echilibrată, un supliment de vitamine şi minerale, hidratarea suficientă pe traseu, echipamentul adecvat şi mai ales o voinţă “de fier” – să aibă încredere că pot duce la capăt ceea ce şi-au propus. Nu în ultimul rând, să nu uite să se bucure de peisaje şi.. ne vedem la start!
-+
Care ar fi câteva dintre destinaţiile dvs. preferate din România?

Avem zone excepţionale la noi în ţară, pe care nu mă satur să le savurez cu orice ocazie. Printre destinaţiile favorite aş menţiona Munţii Piatra Craiului, Făgăraş, Apuseni (în special zona Padiş), Mehedinţi şi Cernei, Delta Dunării.

Am intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru competitia de alergare montana. Startul se va da pe 7 iulie, ora 9,  in statiunea Muntele Baisorii. Concurentii vor alerga pe circuitul de trail-running care se desfasoara in zona de sud-est a masivului Gilau-Muntele Mare, intre statiunea Muntele Baisorii si valea Posaga, La Plopis, Buhuia, Sesul Cald, Pietrele Marunte, Crucea Crencii, Bocsesti, Dealu Ticului, Sagagea, Belioara, Dealu Bilii, La Mateoaie, Romaneasa, La Stiolne, La Zapozi/Zapodie, Dealu Boinic, Valea Vadului, Colibele Jerenilor. Inscrierile on-line sunt in plina desfasurare, pana la momentul actual s-au inregistrat aproape 200 de inscrieri. Anul acesta organizatorii Maratonului Apuseni – HOINARI PRIN TRECUT au creat 400 de locuri pentru alergatorii amatori si profesionisti din toata tara si din strainatate. Prin acest eveniment, Clubul Alpin Roman isi doreste sa inspire sportivii si sa construiasca comunitati din randul pasionatilor de natura si sport. Cu sprijinul a aproximativ 100 de voluntari si cu sute de spectatori, Maraton Apuseni este cea mai ampla competitie din Muntii Apuseni. Spor la antrenamente!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger