Pot fi fermecați șerpii cu muzică?

0

Herpetologul Robert Drewes, de la Academia de Științe din California, spune că nu. Ce îi atrage de fapt pe șerpi este cel care le face farmece suflând în pungi, un fluier confecționat din tigvă (plantă erbacee cu flori albe și fructe mari care la maturitate devin lemnoase și gălbui).

Șerpii nu au urechi externe și nu pot percepe decât zgomote cu frecvență joasă, explică omul de știință american pentru Popular Science. Motivul pentru care reacționează la fluierul fermecat mai sus amintit este faptul că, atunci când văd ceva care le amenință, se ridică în poziție defensivă.

Broaștele, în schimb, au urechi foarte bune, și asta pentru că sunetele aeropurtate sunt vitale pentru procrearea lor. Masculii orăcăie înspre femele, fiecare astfel de apel fiind diferit de la o specie la alta. Femelele au urechi interne reglat în așa fel încât să audă doar apelurile venite de la masculi din specia lor.

Bernie Krause, specialist în ecologie acustică, care a înregistrat alături de Stevie Wonder sau The Doors, spune că muzicienii le-au cântat de-a lungul vremii balenelor ucigașe sau delfinilor, care s-au arătat curioase de această practică, însă deși animalele răspund la ceea ce noi numim muzică, nu putem ști la ce se gândesc când o ascultă.

„Păsările dau din cap pe beat-uri, maimuțele bonobo au cântat la clapă alături de Peter Gabriel”, spune el, „însă le atribuim animalelor trăsăturile noastre. Arătați-mi animale care par să guste muzica și nu sunt captive, nu caută ceva care să le aline plictiseala”.

Sursa: Popular Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger