Deși în fiecare zi, numeroase specii dispar sau intră pe lista celor amenințate cu dispariția, abia când aflăm vești îngrijorătoare despre situația unor specii pe care le cunoaștem și pe care le considerăm importante în alimentație, ne putem da seama de amploarea fenomenului. Un nou raport WWF, realizat împreună cu Zoological Society din Londra, arată că populațiile de pești oceanici au înregistrat un declin uriaș în ultimele patru decenii. Tonul și macroul sunt printre cele mai afectate specii.
Între 1970 și 2012, populațiile de ton și macrou au scăzut cu 74%, în vreme ce media scăderii altor 1.234 de specii oceanice a fost de 49%. Organizația de mediu avertizează că suntem în pragul pierderii unora dintre speciile vitale pentru siguranța alimentară și că, în aceste condiții, se impune luarea unor măsuri imediate. Alte specii marine amenințate cu extincția sunt castravetele de mare, ingredient de lux al bucătăriei asiatice, care a înregistrat un declin de 98% în Galapagos și de 94% în Marea Roșie, și diferite specii de țestoase.
”Avem de-a face cu o catastrofă,” explică Louise Heaps, de la WWF Marea Britanie. ”Ne distrugem sursele de hrană și echilibrul ecologic al oceanelor.”
Printre principalii factori care au dus la scăderea populațiilor de pești se numără, bineînțeles, pescuitul excesiv, poluarea – cantitățile uriașe de plastic ajunse în ocean și intrate în sistemul digestiv al peștilor fiind o cauză majoră de îngrijorare -, pierderea habitatelor și schimbările climatice. Astfel, oceanele devin din ce în ce mai acide, ca rezultat al cantității extrem de ridicate de dioxid de carbon emanat în atmosferă, iar populațiile de pești nu mai au condiții propice pentru viață. ”Mă îngrozește acidificarea,” spune Heaps.
”Situația e foarte sumbră. În anii 80, ni s-a spus că soluția pentru poluare este diluarea, dar asta ar sugera că oceanele au o capacitate infinită de a absorbi poluarea produsă de oameni. Ceea ce nu e adevărat, iar acum am atins capacitatea maximă. Specialista e de părere că, dacă se vor lua imediat măsuri eficiente pentru combaterea acestor efecte, până în 2050, toate recifele de corali ale lumii vor dispărea.
În ceea ce privește pescuitul excesiv, această problemă a atins proporții dramatice mai ales în Pacific, dat fiind că Japonia, China și Coreea se numără printre cei mai mari pescari ai lumii. Astfel, una dintre cele mai amenințate populații o reprezintă rechinii, vânați adesea pentru aripioarele lor, în vreme ce corpurile le sunt aruncate înapoi în apă. Aripioarele de rechin se folosesc la prepararea unor supe tradiționale în bucătăria asiatică, însă dacă situația actuală va rămâne constantă, în circa un deceniu, specialiștii spun că nu vor mai exista rechini.
Sursa: The Guardian
Foto: Marine Science Today