Populaţia lumii ar putea atinge cifra de 11 miliarde până în anul 2100

0

Ne înmulţim într-un ritm foarte rapid şi asta nu mai este un secret pentru niciun fel de calcul demografic. Cele mai recente analize statistice arată că, până în anul 2100, populaţia lumii ar putea ajunge la cifra de 11 miliarde, adică cu 800 de milioane mai mult decât estimau predicţiile din anul 2011.

 

 

Una din cauzele acestei diferenţe de predicţie este natalitatea în continuare ridicată de pe continentul african. „Exista un declin în ceea ce priveşte fertilitatea în Africa şi, în baza acelei scăderi, au fost făcute predicţiile din 2011. Însă declinul respectiv nu a fost atât de profund sau de lungă durată precum s-a crezut, astfel că populaţia Africii va continua să crească”, susţine Adrian Raftery, statistician în cadrul Universităţii din Washington, co-autor al analizei şi studiului privind creşterea populaţiei lumii.

Un raport al ONU din octombrie 2011 a arătat că populaţia lumii a ajuns la cifra de 7 miliarde; comparativ, în anul 8.000 î.C. existau 5 milioane de oameni pe planetă şi în anul 1805 d.C., un miliard de oameni. Creşterea demografică accentuată va cauza o serie de probleme în viitorul imediat (deja acestea există): suprapopularea oraşelor, boli, probleme de mediu, lipsa hranei, sărăcie. În prezent, populaţia Africii este de 1,1 miliarde, dar în anul 2100, spun calculele, va fi de 4,2 miliarde de oameni. Restul lumii nu va avea o creştere atât de spectaculoasă. Europa, spre exemplu, va înregistra chiar o scădere a populaţiei, din cauza natalităţii scăzute (mor mai mulţi oameni faţă de câţi se nasc pe acest continent).

Analiza citată a folosit, pentru a ajunge la cifrele rezultate, o metodă mai sofisticată de estimare a speranţei de viaţă, prognoze realizate în funcţie de gradul sau tehnicile de fertilitate şi date demografice extrem de recente. Modelul rezultat prezice atingerea unui nivel minim de 9 miliarde de oameni şi a unui maxim de 13 miliarde până în anul 2100. Concluziile studiului sunt că experţii şi oamenii de ştiinţă ar trebui să îşi unească eforturile pentru a controla în special creşterea populaţiei în Africa, spune Raftery: „Trebuie să reînnoim politicile în acest domeniu, cum ar fi accesul mai facil şi mai direct al oamenilor la planning familial, pentru fete – la educaţie, ca să putem controla explozia demografică”, a mai declarat acesta.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger