Populația globală de polenizatori este amenințată cu extincția în masă

0

Un studiu finanțat de ONU și publicat săptămâna trecută avertizează că polenizatorii lumii – albine, fluturi, lilieci, păsări – se îndreaptă vertiginos spre o extincție în masă, două din cinci specii de nevertebrate fiind pe cale să fie vânturate de pe fața Pământului, scrie Grist.org. Rezultatele cercetării, culese din peste 3.000 de lucrări științifice pe tema polenizatorilor, arată că 40% din speciile de nevertebrate din rândul acestora (albine, fluturi) și 16% din cele de vertebrate (lilieci, păsări) sunt amenințate cu extincția, fenomenul afectând și culturile care depind de ele.

Cauzele din spatele acestor pierderi sunt multiple și variate: utilizarea pesticidelor, pierderea habitatelor din cauza dezvoltării umane, agenții patogeni și încălzirea globală sunt toți factori majori care contribuie la acest declin. Viața insectelor și a păsărilor amenințate este strâns legată de culturile agricole pe care le polenizează, în jur de 75% din culturile lumii, printre care se numără cafea, bumbac, migdale și cacao, depinzând într-un fel sau altul de polenizare. „Polenizatorii contribuie foarte mult la producția de hrană și la siguranța alimentară a lumii”, a spus într-un comunicat de presă Vera Lucia Imperatriz-Fonseca, unul dintre coordonatorii studiului de doi ani realizat de Platforma Interguvernamentală de Politici Științifice asupra Biodiversitatii și Serviciilor aduse de Ecosisteme. „Sănătatea lor este legată direct de propria noastră bunăstare”.

În natură există 20.000 de specii de albine sălbatice, la care se adaugă multe alte specii de fluturi, muște, molii, viespi, gâze, păsări, lilieci și alte vietăți care contribuie la polenizare, arată comunicatul de presă. Aproape 90% din plantele cu flori ale lumii depind într-o anumită măsură de polenizarea animală, iar în ultimii 50 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 300% a volumului de producție agricolă care depinde de acest serviciu. Culturile dependente de polenizare le includ pe cele care asigură fructe, legume, semințe, nuci și uleiuri, multe dintre aceste produse fiind surse de vitamine și minerale în lipsa cărora ar urma să crească riscul malnutriției. Totodată, polenizatorii contribuie la bunăstarea culturilor din care se obțin biocombustibili (cum ar fi uleiul de rapiță și cele de palmier), medicamente, furaje pentru animalele domestice și materiale de construcție. Unele specii asigură și materiale precum ceara pentru lumânări sau instrumente muzicale.

O mare parte din aceste culturi reprezintă o sursă importantă de venit pentru țările în curs de dezvoltare, cum ar fi cele care se bazează pe producția de cafea și de cacao. Din punct de vedere economic, valoarea anuală a culturilor globale afectate direct de polenizatori este estimată la circa 577 de milioane de dolari. Pe lângă asta, polenizatorii, mai ales albinele, au jucat un rol important de-a lungul istoriei ca sursă de inspirație în artă, muzică, religie și tehnologie. Declinul acestor vietăți ar putea fi redus prin practici precum agricultura sustenabilă, utilizarea cunoștințelor indigenilor care practică agricultura tradițională, diminuarea sau înlocuirea pesticidelor și îmbunătățirea sistemelor de control al bolilor.

Citiți mai multe despre factorii care contribuie la declinul polenizatorilor și despre soluțiile disponibile aici.

Puteți citi și:

UE revizuiește interdicția pesticidelor care omoară albinele


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger