Populația de vârstnici a lumii ar urma să se dubleze până în 2050

0

Numărul de oameni cu vârste de peste 65 de ani ar urma să se dubleze până în 2050, el fiind în prezent de 617 milioane (8,5% din populația lumii), arată un studiu al Biroului de recensământ din SUA, finanțat de Institutul național pe probleme de îmbătrânire. Potrivit CBSNews, cercetarea arată că, la nivel global, speranța de viață ar urma să crească de la 68,6 ani în 2015, la 76,2 în 2050. Numărul persoanelor de peste 80 de ani ar urma să se tripleze, de la 126,5 milioane la 446,6 milioane, în unele țări din Asia și America Latină creșterea estimată fiind de patru ori mai mare decât în prezent pentru aceeași categorie de vârstă.

„Oamenii trăiesc mai mult, dar asta nu înseamnă că și mai sănătos”, spune Richard Hodes, directorul institutului mai sus amintit. Bolile neinfecțioase reprezintă principala sursă de îngrijorare în rândul vârstnicilor din toată lumea, însă și cele infecțioase sunt o amenințare majoră în țările cu venituri mici, dintre care multe se află în Africa. Consumul de alcool și tutun, lipsa fructelor și a legumelor din regimul alimentar și cea de activitate se numără printre principalii factori de risc asupra sănătății. Numărul fumătorilor a scăzut în unele țări cu venituri ridicate, ceea ce face ca majoritatea lor să fie concentrați în țările cu venituri medii și mici.

Creșterea la nivel global a numărului de vârstnici de peste 65 de ani, estimată pentru 2015-2050

Creșterea la nivel global a numărului de vârstnici de peste 65 de ani, estimată pentru 2015-2050

În România, conform Institutului Naţional de Statistică, 3.247.744 de persoane din populația totală au vârsta de peste 65 ani. Un studiu național realizat de GfK anul trecut arăta că, dintre aceștia, aproximativ 1.500.000 de vârstnici sunt afectați astăzi de singurătate într-o mai mare sau mai mică măsură. Același raport releva topul celor 5 probleme ale persoanelor în vârstă din România: situația financiară, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate și de singurătate, precum și lipsa unui interlocutor. Batrânețea este asociată, în general, cu o stare precară a sănătății, dar și cu o viață mai puțin activă din punct de vedere social și profesional, fapt ce aduce cu sine sentimentul de inutilitate sau respingere socială. Persoanele vârstnice asociază singurătatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic. Numărul femeilor afectate de singurătate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt mai afectate de singurătate decât cele din mediul rural.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger