Poporul care uită ușor

3

Există un feedback. Exista un feedback. Și anul trecut, pe vremea aceasta, l-am văzut în acțiune. Într-o țară în care protestele de amploare sunt o raritate, ceva s-a mișcat. A fost de ajuns o vorbă care să ne spună, că, în cazul în care pățim ceva, nu va mai veni după noi S.M.U.R.D.-ul, și lumea a ieșit în stradă. Poate că în alte țări din zonă un asemenea protest ar părea minor, dar la noi a condus mai direct sau mai indirect la căderea unui guvern, la instalarea unuia nou format din opoziție, poate chiar la suspendarea unui președinte.

 

de Mihai Bota

Probabil că sunt oprimist atunci când afirm că acele proteste au schimbat fața politicii românești, dar oricât de optimist aș fi, afirmația aceasta este valabilă doar în sens propriu. La figurat, nu s-a schimbat nimic: avem același președinte suspendat și resuspendat, avem aceleași puteri în guvern ca și cele care au avut grijă să distrugă România înainte și după revoluție. Așa că, ce s-a schimbat?

Aceste acealeași puteri au venit acum, de curând, cu un plan de guvernare care are o singură grijă. Și anume, să distrugă sistematic România pentru interesul unora puțini și bogați și pentru interesul unora străini și bogați. Noi, cei mulți și săraci, vom trage căruța. Se vor implementa legi care să ne defavorizeze în raport cu angajatorul, cu instituțiile medicale, cu dinozaurii din sistemul de învățământ. Scuze… ultimele deja s-au implementat. Se vor aplica legi care să permită corporațiilor străine să extragă gazele de șist și minereurile feroase de valoare din pământul României prin distrugerea ireversibilă al acestuia. Plus câteva amendamente care să permită extincția micilor agricultori, care încurcă prin terenurile lor marile corporații ce urmează să folosească intensiv pământul românesc. Și cum toate acestea presupun multă birocrație, evident că ne vom împrumuta din nou de la FMI. Și apoi vom privatiza ceea ce încă ar mai fi de privatizat.

Și mie unuia, nu îmi convine. Așa că, luni, la ora 18, am ieșit în stradă să protestez (la Cluj, n.r.). Pentru că guvernul se face că e surd. Și e nevoie de voci multe pentru ca să se convingă că a auzit. Acolo, în stradă, am fost voci cam puține, spre deosebire de internet, unde se termină banda la forumurile și blogurile încărcate de nemulțumiri.

Scepticii se vor întreba: bun, problemele sunt identificate, dar soluțiile propuse unde sunt? Și sunt soluții, atâtea soluții pentru țara noastră. Ideea e să mai promovăm doar non-valori în administrație. Avem tineri bine dotați, scoliți în străinătate, mulți dintre ei specializați chiar pe banii statului român, iar în administrație le închidem ușile în nas pentru clientela politică. Ce beneficii ar aduce o astfel de schimbare, tineri profeșioniști versus membri de partid? O să vă dau doar un exemplu: probabil, cu o administrație eficientă și orientată pe rezultat și nu pe ajutat colegii de partid, am absorbi fonduri europene. Situația e de-a dreptul dezastrouasă în domeniu, ceea ce se poate cu ușurință observa în ultimul raport al Institului de Politici Publice (editia 4). Și când ne gândim că banii respectivi ar fi utilizați pentru crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea mediilor defavorizate, dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea resurselor umane și dezvoltarea infrastructurii, ne putem pune alftel problema. Totodată, banii respectivi, din care noi am absorbit până acum, în șase ani, 2 miliarde de euro (din care trebuie să dăm înapoi oricum, aproape jumătate, din cauza corecțiilor anunțate de Comisia Europeană prin ultimele notificări trimise către MAEUR) din aproximativ 20 de miliarde de euro disponibili spre absorție până în anul real 2015, ar fi putut constitui, în unele cazuri, o alternativă pentru investițiile contractate prin împrumuturi de la FMI.

Și exemple ar mai fi. Cred că fiecare cetățean care a activat profesional recent în țara noastră, ar avea câte, cel puțin, un exemplu de dat cu privire la ce ar putea fi îmbunătățit în administrație pentru ca, în domeniul respectiv de activitate să fie mai ușor și mai eficient de profesat.

Sincer, aș vrea să vă văd că ieșiți în stradă. Vă plângeți de noua lege a educației? Faptul că micii agricultori vor fi distruși vă afectează? Un angajator care să nu permită greve vă e pe plac? Aș vrea să văd că feedbackul acela care exista anul trecut, încă nu s-a pierdut pe undeva, încă nu a murit, că nu trebuie să aflați că în cazul în care pățiți ceva nu mai vine salvarea după voi, ca să acționați. Știți, lor le este mai ușor să rupă câte o nuia pe rând. Împreună am fi mai puternici. Și vocile noastre, poate s-ar face auzite. Pentru că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, în curând în țara aceasta se va mai auzi doar țârâitul gazului de șist.

Foto: Beepeople.ro

 

 

 


3 comentarii

 1. Noi, societatea, am atacat salariile bugetarilor pana le-a ciuntit fostul guvern cat de mult s-a putut (o miscare super populista, acceptata cu zambetul pe buze de toata tara). La fel cu limitarea drepturilor celor din sistemul administrativ. Astazi, pe un post in administratia publica iei un salariu foarte mic si trebuie sa traiesti obligatoriu doar din asta, pentru ca-ti e interzis sa detii vreo societate comerciala sau sa-ti exerciti profesia si ca libera profesionist.

  Stau posturi atractive neocupate de ani buni pentru ca nimeni nu vrea sa le ocupe. Protestam pentru orice si contestam apoi chiar ce noi insine am cerut prin alte proteste.

  Am fost si eu la unele proteste. Am observat o anumita clasa sociala acolo, cool, care protesteaza mereu si se simt mai smecheri pentru ca fac asta. I-am vazut pe aceeasi de exemplu la Ocupy Conti, fete cunoscute in lumea asta, cum se distrau ca ii ridica politia. Am vazut si silent party-ul pentru Rosia Montana din Piata Unirii (Cluj). Impresia mea e ca oamenii astia folosesc lucruri serioase si grave pentru a fi ei mai cool. Actiunile lor, daca sunt atat de slabe, micsoreaza efectul protestelor si isi bat joc de cauze pe care pretind ca le sustin.

  Protestati de plictiseala. Jigniti si provocati. Folositi cuvinte pe care un om serios nu le-ar lua in considerare. Nu serviti in nici un fel cauzelor pe care pretindeti ca le sustineti pentru ca nu sunteti la nivelul de fi considerati parteneri de dialog, nici macar prin numar.

  “Programul de guvernul PUTE”? Asa vreti sa incepeti un dialog?! Asta e observatia pertinenta a voastra? In spatele pancartei vad o fata zambitoare. E cool la protest, nu? Ne mai intalnim, facem putin scandal prin centru sa ne mai creasca adrenalina, ne dam revolutionari, ne acompaniaza politia, urlam in cor, o gluma, ceva. E tare, ce mai!

  Am o multime de exemple cand s-au anuntat proteste pentru cauze serioase si a fost o bataie de joc. Acolo la masa negocierilor, care credeti voi ca e feedbackk-ul. Se va aminti ca populatia nu isi doreste o anumita masura. Care populatie? Aia ce urla si injura prin piete, vreo 10-20 (sunteti/suntem si putini rau). Irelevant. Si asa se pierd negocieri.

  Si mai mult, protestele voastre daca raman la un nivel atat de scazut, nu vor ajuta cu nimic, ci vor discredita rezistenta difcila pe care unii chiar o fac.

  E nevoie de proteste (poate cu niste motive mai puternice, cum da, a fost cazul SMURD). Dar mai mult de atat, daca vrei sa fie mai bine in Romania, fa ceva care sa o imbunatateasca, iar prima data cand nu reusesti, sa nu crezi ca e de vina clasa politica, ci faptul ca nu esti suficient de bun sau nu ai incercat suficient de tare. Ai nevoie de multa experienta si sa te fi lovit de cateva esecuri si succese ca sa-ti poti da cu parerea chiar despre orice.

  • Nu cred ca societatea a atacat salariile bugetariilor, ci clasa politica. Masura repsectiva nu avea cum sa fie una populista, dat fiind ca erau si inca sunt cateva milioane de bugetari in toata tara. Iar acestia intretin si familii, ajuta si neamuri, samd. Mai degraba cred ca masura respectiva a avut scopul de destabiliza aparatul respectiv pentru ca sa faciliteze accesul clientelei politice.

   In al doilea rand, cred ca e dreptul fiecaruia sa judece pentru el, precum e si dreptul fiecaruia sa isi exprime opinia. Dar si oamenii acestia – printre care ma numar – care “protesteaza de plictitseala”, au slujbe. Foarte multi. Tot asa, foarte multi sunt studenti si au diverse ocupatii (part-time-uri, etc). Iar cei care nu sunt studenti si nici nu lucreaza (pentru bani sau pentru cineva) au propriile lor idei despre societate si te asigur ca au o ocupatie si chiar mai multe, nu doar faptul de a protesta “din plictiseala”.

   Spre deosebire de multi dintre cei care lucreaza si apoi se uita la televizor, noi am ales sa iesim in strada. Asta ca sa atragem atentia asupra unor lucruri ce, probabil vor degenera in viitor. Te asigur ca nu e placut sa stai in strada la minus cateva grade vreo doua ore. Iar cand oamenii care, in loc sa vina acolo, prefera sa se uite la Gadea sau Badea sau altii, te privesc pe tine cu dispret pentru faptul ca ai constiinta sociala, incepi sa te intrebi daca chiar se merita.

   Protestele sunt facute ca sa atraga atentia, nu pentru ca sa purtam dialoguri cu Ponta sau cu guvernul – linkul acesta te va lamuri cu siguranta ca nu exista posibilitate de dialog cu respectivii. Sa atraga atentia asupra unor lucruri ce pot evolua negativ in viitorul apropiat sau pe termen lung. In straintate, celor care protesteaza li se multumeste pentru implicarea sociala. In Romania, celor care protestam ni se scot ochii pentru ca, vorba vine, n-am avea alta ocupatie. Da, normal ca pentru unii ar fi mai comod sa dam la sapa pentru Monsanto, sa foram pentru Chevron, sa proiectam si construim pentru Bechtel, etc.

   Puterea corupe, spune axioma de baza a politologiei. Iar daca nu va exista o voce care sa atraga mereu atentia, te asigur ca aceasta clasa politica pe care o intretinem, va face exact ce va dori. Si etica lor e cam la acelasi nivel cu lupului din padure (asta in caz ca mai avem paduri… si lupi).

   Iar daca noi jignim si provocam, te-as ruga sa privesti putin prin parlament. Sa vezi ce se intampla pe acolo. Nu uita ca avem un prim ministru caruia si proprii sai copii stiu ca a plagiat iar reactia sa e zero.

   Si eu consider ca e nevoie de proteste, de aceea si particip. Totusi, imi pare rau ca o parte din cei care sunt vizati, vad lucrurile atat de negativ. Insa asta e, mai bine sa fim perceputi negativ, decat deloc. Asta atat cat mesajul nostru ajunge la cat mai multi.

   Pentru ca, te intreb sincer, de nu auzeai de proteste, ce stiai despre noul program de guvernare?

 2. Pingback: Think Outside the Box – totb.ro | Bee People

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger