Pompei Cocean: Exploatarea Gold Corporation va distruge Roșia Montana

2

Exploatarea minieră a Gold Corporation va distruge localitatea Roșia Montana, în care este înmagazinată întrega acivilizație transilvană și a Europei Centrale, cu melanjul său etnic, multiculturalism și multiconfesionalism, susține prof. univ. dr. Pompei Cocean, prorector al Universității Babeș-Bolyai. Într-o scrisoare deschisă prin care critică proiectul minier de la Roșia Montana, el face apel la o nouă strategie de dezvoltare socio-economică a regiunii, accetuând că valoarea turistică fiind net superioară, ca eficiență și durabilitate, în raport cu cea minieră.

“Exploatarea minereurilor preţioase din cele patru masive (Cetate, Cârnic, Orlea şi Jig) va distruge un monument unic al civilizaţiei umane, constituit din peste 300 km de galerii de mină datând din Antichitate, Evul Mediu şi până astăzi. Valorificarea turistică a acestui patrimoniu de excepţie, pe care nici-un alt popor nu-l are, ar asigura, pentru secole de acum înainte, prosperitatea regiunii şi beneficii incomparabil mai mari decât cele preconizate de extorcarea bogătiei auro-argintifere a zonei”, se arată în scrisoare deschisă a prorectorului UBB.

Academicianul subliniază că proiectul vizează obținerea de avantaje maxime și rapide, iar statului roman îi revine o parte infimă din câștiguri, dar îi revin toate consecințele nefaste, precum gestiunea unui deposit de cianuri secole la rând.

În plus, acesta atrage atenția asupra faptului că lacul de decantare din Valea Corna, situate la 5 km amonte de orașul Abrud, va produce, în cazul ruperii barajului din cause natural greu de estimat, o tragedie similar ca efecte celei de la Pompei, Herculanum sau Stabiae, îngropând acest oraș în cianură.

“Sunt decizii care ne obligă şi ne onorează totodată. Roşia Montană ne oferă tuturor şansa unei astfel de decizii. Credem că e momentul să fim demni de ea, spunând un NU răspicat acestui proiect dezastruos pentru templul sfânt al poporului român, constituit, acum şi totdeauna, din Munţii Apuseni”,  încheie prof. univ. dr. Pompei Cocean.

Foto: Reuters

Citiți și:

Strategiile disperării. Roșia Montană GC a trecut la șantajul umanitar

“Vrem minerit!” vs. “Salvați Roșia Montană!”. Dezbatere cu studenți

Tags:2 comentarii

  1. exista un singur impediment in dezvoltarea tarii: “statul roman”…atata timp cat la Sarmisegetuza se cultiva vartofi si grau printre vestigii UNESCO cum se asteapta unii ca proiectul de scoatere a bogatiilor din tara sa fie oprit? sa fim seriosi, ne meritam soarta, neam de ignoranti!

  2. Pingback: Goana după aur devastează pădurea tropicală din Peru | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger