Polul Sud a avut cel mai cald an din istorie

8

Potrivit Statiei Polare Amundsen-Scott, Polul Sud a inregistrat in 2009 cel mai cald an din istorie.

Temperatura medie de anul trecut a Polului Sud a fost de -47,9 grade Celsius. Cu toate astea, valoarea inregistrata e cea mai mica din 1957, anul in care au inceput sa se monitorizeze temperaturile la Polul Sud.

Recordul anterior s-a inregistrat in 2002, cand mercurul termometrelor a coborat la -48 grade Celsius, arata Live Science.

Anul trecut a fost totodata al doilea cel mai cald an inregistrat pe planeta, potrivit masuratorilor realizate de NASA. Cel mai calduros an din istorie este considerat a fi 2005.

Pana in 2010, Polul Sud a avut parte de niste temperaturi foarte joase, coborate pana la -73 de grade Celsius, lucru care i-a pus pe ganduri pe cei care doreau sa fie admisi in Clubul South Pole 300. Pentru a intra in acest club, participantii trebuie sa se scufunde intr-o sauna incinsa la 93 de grade Celsius si apoi sa alerge aproape goi pe un ger de -73 de grade Celsius pana la polul geografic.

Foto: Flickr / Wesley Fryer.

Tags:8 comentarii

 1. Cine scrie aici e clar ca nu stie matematica.
  -47.9 ca numar este mai mare decat -48. Daca era cea mai mica valoare cum putea fi cel mai cald an?
  Rusinica!

 2. Traducere idioata!

  “The average temperature at the South Pole last year was still a bone-chilling [..] (minus 47.9 degrees Celsius) in 2009, making it the warmest year on record since 1957, when temperature records began at the South Pole”

  “The previous record high was minus 54.4 F (minus 48 C), recorded in 2002″

  Cum ati ajuns de la sursa asta sa traduceti ” valoarea inregistrata e cea mai mica din 1957″?? E cea mai MARE temperatura din 1957, nu cea mai mica. Asa cum a spus si dan, -48 este MAI MIC decat -47.9.

  zomg

 3. pai daca -48>-47.9 e clar ca nu e cel mai ca e al doilea …. si mai e foarte clar ca e rece si nu clar
  la fel cum e clar si faptul ca autorul ar trebui sa repete clasa a 2-a

  • Sorry, detectorul meu de sarcasm a luat-o razna… deci scuze anticipat daca erai sarcastica 🙂 Dar sper ca realizezi ca -48 < -47.9. Deci 2009 e cel mai, nu e al doilea.

 4. Din titlu si din articol inteleg ca polul sud nu exista pina in 1957. De vreme ce a avut cel mai cald an DIN ISTORIE. Un continent foarte tinar acesta, cine stie ce surprize ne mai rezerva. Poate o dizertatie a autorului, pardon, traducatorului, acestui articol pe tema relevantei unui sir de date pentru 53 de ani ar fi binevenita. Cu siguranta ar fi un material excelent de pus linga fata de la pagina 5.

  • Echivocari care nu te vor ajuta la nimic. Istoria temperaturilor polului sud incepe in 1957. Leaga-te de greselile reale ale traducerii.

   ISTÓRIE, istorii, s.f.
   3. (Cu determinarea domeniului) Știință care studiază dezvoltarea și schimbările succesive dintr-un anumit domeniu.

 5. in primul rand spune ca e vorba de temperatura medie de -47.9… daca in 2002 au fost -48 nu vad unde e problema! anul are 365 de zile si intr-o joi au fost -48, nu mai zice ca e vorba de “medie”! e adevarat ca “articolul” daca ii poti spune asa e cam varza

  • Articolul original este cat se poate de clar, -48C este “the previous record HIGH” si se refera in mod cert la aceeasi temperatura medie anuala. Confuzia traducatorului este evidentiata din primul paragraf. Cea mai “mica” temperatura din in istorie este cea mai calda… Ce este asa de greu in a accepta ca valori mai ridicate in semiaxa negativa a scarii celsius sunt valori mai apropiate de 0C? Si ca este incorect, din toate punctele de vedere, sa te referi la -47.9C ca fiind o valoare mai mica decat -48.0C?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger