Poluarea ucide: în California, pelicani cad morţi din aer, din cauza unei neurotoxine

0

Pe coasta californiană, mai multe pescării au fost închise anul acesta, spitalele marine au fost asaltate de cazuri de otrăvire şi păsări au căzut din înaltul cerului, moarte. Motivul? O neurotoxină numită acid domoic, care devine tot mai periculoasă din cauza poluării oceanelor, informează Al Jazeera.

 

 

Pe măsură ce diverse substanţe provenite din activităţi umane ajung în oceane, alge periculoase care conţin această toxină (acidul domoic) au început să înflorească mai des, iar animalele care ajung în preajma lor şi le consumă sunt otrăvite. Pericolul nu se rezumă la viaţa marină, ci este la fel de mare şi pentru oameni. Deşeuri din fose septice, fertilizatori şi poluarea industrială – sunt doar câteva exemple de poluatori ai apelor mărilor şi oceanelor, care afectează echilibrul ecosistemelor şi cauzează dezvoltarea algelor periculoase. Potrivit lui Shawn Johnson, specialist în ştiinţe veterinare în cadrul The Marine Mammal Center din California, în fiecare an algele înfloresc mai des şi mai mult, se extind, astfel că pun în pericol tot mai multe animale. Situaţia a devenit atât de serioasă, încât centrul menţionat şi-a “depăşit recordul” de internări de animale otrăvite anul acesta – şi anul încă nu s-a încheiat.

Toxina în cauză urcă în lanţul trofic, pornind de la peştii mici, care mănâncă algele. Apoi, aceştia sunt mâncaţi de peşti mai mari, care, la rândul lor, ajung hrană pentru balene, delfini, lei de mare, vidre şi pelicani. Aceştia din urmă au căzut, pur şi simplu, morţi, din înalt, după ce au mâncat peşti otrăviţi. Toxina este şi mai periculoasă pentru animalele mari (categorie unde intră şi omul, de fapt), deoarece poate fi ingerată în doze mai mari; odată ingerată o doză mai mare, provoacă crize, vomă, stop cardiac sau probleme neurologice. Cel care a ingerat doza poate muri în două zile de la consumarea hranei otrăvite. În luna aprilie a acestui an, mai multe pescării situate pe coasta californiană au fost închise din cauza nivelului ridicat al acestei toxine, prezent la peşti; deşi acest nivel a scăzut, conform măsurătorilor, în ultimele săptămâni, animalele continuă să moară pe coastă, în aer, în apă, în statul californian. Oamenii de ştiinţă nu sunt optimişti: la cum se prezintă situaţia anul acesta, ce va urma în anii care vin va fi, cel mai probabil, şi mai rău.

 

Sursa: Al Jazeera

Foto: Science Daily

 

Puteţi citi şi:

Studiu: Nivelul de mercur din oceane s-a triplat de la revoluţia industrială încoace

Cel mai contaminat animal de pe pământ

Toxinele care ne afectează inteligenţa

FOTO Cel mai poluat râu din lume

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger