Poluarea, principala cauză a mortalităţii în ţările sărace

0

La prima vedere, intuiţia ne-a îndemna să credem că lipsa hranei sau bolile precum HIV/SIDA ori malaria sunt principalii factori responsabili de mortalitate în ţările unde locuitorii au venituri mici şi mijlocii. Cifrele indică însă un rezultat contraintuitiv: în aceste regiuni, poluarea este principalul ucigaş. În 2012, expunerea la apă, aer şi sol poluate a dus la moartea a 8,4 milioane de oameni din ţări sărace.

 

coastal_pollution

 

Potrivit Global Voices, din cei 9 milioane de oameni care au murit în 2012 din cauza poluării, 8,4 milioane proveneau din ţări în curs de dezvoltare. La o privire de ansamblu, judecând după statisticile oferite de Organizaţia Mondială pentru sănătate, din cei 56 de miliane de oameni care au murit în 2012 – în urma unor boli, a unor accidente, a sinuciderilor, a războaielor şi alte asemenea cauze -, a şaptea parte a fost revendicată de poluare.

Dintre aceste cazuri, 3,7 milioane de persoane au murit din cauza aerului contaminat din interiorul clădirilor. Circa un milion au murit din cauza substanţelor chimice periculoase regăsite în apă ori în sol, iar aproximativ 840.000 de persoane au murit ca urmare a lipsei unor instalaţii sanitare adecvate. 4,2 milioane de oameni au murit în urma expunerii la diferite particule emise de maşinile de gătit în interiorul locuinţelor. În acelaşi ani, malaria a răpus 625.000 de oameni, HIV/SIDA 1,5 milioane, iar tuberculoza 930.000. În total, o treime din numărul morţilor revendicate de diverse forme de poluare.

Un aspect important de subliniat este faptul că poluarea ucide rar în mod direct şi rapid. În majoritatea cazurilor, cauzează o amplă gamă de boli cardiovasculare, de infecţii şi forme de cancer. De aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cataloghează poluarea ca factor de risc – mai degrabă un catalizator al bolilor -, încadrând-o în aceeaşi familie cu obezitatea, fumatul, malnutriţia şi sedentarismul: circa 300.000 de oameni mor anual din cauza obezităţii, circa 6 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, lipsa hranei conduce anual la moartea a circa 600.000 de copii, iar lipsa activităţii fizice e responsabilă pentru 6% din totalul deceselor dintr-un an.

Sursa: Global Voices

Puteţi citi şi:

FOTO Makoko, Veneţia săracilor

FOTO Cel mai poluat râu din lume

FOTO Sărăcia intră în prelungiri

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger