Poluarea l-a transformat pe un șef al mafiei italiene în informator al poliției

0

Deversările ilegale de deșeuri toxice ale mafiei par să fi răspândit cancerul în rândul locuitorilor din Napoli și din vecinătatea orașului, fenomen investigat în prezent de senatul italian și care i-a provocat multă vreme mustrări de conștiință unui fost șef al mafiei, Carmine Schiavone. Acesta, scrie BBC, s-a transformat acum 20 de ani în informator al poliției din cauza poluării, nu a violenței impuse de “meseria” lui.

Acum două decenii, aflăm de la publicația britanică, medicii au observat că incidența cazurilor de cancer din orașele învecinate cu Napoli a început să crească. De atunci, numărul tumorilor depistate la femei a crescut cu 40%, iar cele ale bărbaților cu 47%. Senatorii investighează acum o posibilă legătură între mafie, asociată cu deversarea ilegală de deșeuri, și fenomenul de mai sus. Carmine Schiavone, un fost șef de clan din rândul mafiei, aflat odinoară chiar în centrul rețelei infracționale care a contaminat solul, știe însă că mare parte din poluarea despre care se crede că a dus la creșterea cazurilor de cancer a fost generată de mafioți.

Schiavone a fost un membru foarte important într-unul dintre cele mai mari clanuri mafiote din italia, Casalesi, parte a rețelei mafiote din jurul orașului Napoli cunoscută sub numele de Camorra. El a coordonat pentru o vreme infracțiunile nestăpânite și violența extremă a clanului, însă mai târziu și-a propus să-l distrugă și a devenit ceea ce în țara lui se numește mafia pentito, adică un „mafiot pocăit”. A trecut de partea poliției și a depus mărturie împotriva altor șefi mafioți. Acum, după mai bine de 20 de ani, a început să vorbească despre acea decizie periculoasă și despre viața extraordinară pe care a avut-o.

Ce este surprinzător în povestea lui e faptul că nu crimele și actele de violență pe care le-a coordonat l-au făcut să renunțe la viața de până atunci. Ce l-a făcut să se pocăiască au fost deversările ilegale ale mafiei și teama de impactul pe care acestea le aveau asupra solului. “Am făcut-o când mi-am dat seama că oamenii au fost condamnați să moară de cancer. Tot acest pământ – milioane de metri cubi – fusese cu substanțe toxice. Un cocktail înfricoșător.” Schiavone a fost martorul-cheie în procesul cunoscut sub numele de „Spartacus Maxi”, un tribut adus legendarului Spartacus, care a stârnit o revoltă împreună cu tovarășii lui sclavi pe vremea Romei antice. Procesul în care a depus mărturie Schiavone, care a durat 10 ani și a culminat cu închiderea pe viață a 16 șefi mafioți (care au primit 700 de ani în total), a fost considerat și el o revoltă îndreptată împotriva clanului Casalesi.

Citiți întreaga poveste a lui Carmine Schiavone pe BBC News.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger