Poluarea generată de trafic, cauză directă pentru astm

0

O echipă de cercetători europeni a publicat un studiu care arată că poluarea generată de trafic (maşini, utilaje etc.) ar fi responsabilă pentru 14% din cazurile de astm la copii (cam în aceeaşi măsură ca şi fumatul pasiv), în cazul expunerii directe şi îndelungate. Studiul a fost publicat în revista European Respiratory Journal.

 

 

Concluziile studiului vin în urma coroborării datelor unor cercetări pe traficul din SUA şi problemele generate acolo de acesta (mai exact, în sudul statului California) cu cele înregistrate de analiza vieţii copiilor care locuiesc în tipare urbane similare, în zece oraşe europene. „Procentul de persoane care locuiesc foarte aproape de drumuri aglomerate este surprinzător de mare. Când am comparat rezultatele cu cele ale unor studii epidemiologice despre efectele expunerii la noxele din trafic, am descoperit că această expunere este un factor relevant care contribuie la apariţia acestei boli cronice, astmul”, a explicat Laura Perez, autor principal al studiului. Desigur, recunosc autorii studiului, situaţia din SUA este diferită faţă de Europa – tipul de poluare, mai exact, este diferit, pentru că un procent mare din maşinile europene sunt diesel şi pentru că există şi alte standarde de protecţie a mediului.

În 2010, un raport al Health Effects Institute din Boston, SUA, a descoperit dovezi suficiente pentru concluzia că poluarea generată de trafic declanşează simptome de astm, dar nu a pus punctul pe I în mod direct. Totuşi, raportul respectiv a fost folosit pentru dezvoltarea ulterioară a construcţiei şcolilor – mai exact, cât de departe să se afle de drumuri intens traficate. Raportul susţinea că zona cea mai mare de impact se situează la 300 – 500 de metri distanţă de autostrăzi şi drumuri principale. În America de Nord, asta înseamnă că 30 – 45% din populaţie este expusă riscului. Astmul nu este singura afecţiune cauzată de poluarea generată de trafic (mai ales când vorbim de expunere directă şi îndelungată). „Acest tip de poluare mai este asociat şi cu bronşită cronică şi boli cardiovasculare. Şi ar trebui să reţinem că traficul maşinilor este, totodată, o cauză majoră de poluare a aerului în general, nu doar în apropierea drumurilor şi că avem o paletă întreagă de boli acute şi cronice asociate cu poluarea aerului”, susţine Perez.

 

Sursa şi foto: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger