Poluarea din trafic poate creşte riscul unei crize cardiace

0

Expunerea la niveluri ridicate de poluare în trafic poate spori riscul unei crize cardiace, susţine un studiu publicat pe BMJ.com, însă acest risc pare să fie pasager – durează de la 1 la 6 ore. Totodată, cercetarea arată că în loc să sporească riscul general al unei crize cardiace, poluarea precipită problemele oamenilor care prezintă deja un risc peste medie.

Epidemiologii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au analizat datele ale 79.288 de pacienţi care suferiseră crize cardiace între 2003-2006 în 15 regiuni urbane din Anglia şi Ţara Galilor. Pentru a stabili expunerea pacienţilor la poluare, cercetătorii au comparat ora la care a fost înregistrată criza cardiacă cu datele privind poluarea aerului furnizate de Arhiva Naţională privind Calitatea Aerului din Marea Britanie. Aceste date ofereau informaţii legate de nivelurile particulelor poluante, ozonului, monoxidului de carbon, dioxidului de sulf şi dioxidului de azot.

După ce au luat în calcul factori de mediu precum temperatura aerului, umiditatea şi rata infecţiilor virale, precum şi factori precum vacanţele şi ziua din săptămână, cercetătorii au observat că expunerea la niveluri înalte ale anumitor agenţi poluanţi din atmosferă – particulele poluante şi dioxidul de azot, produse secundare ale traficului auto – este asociată cu un risc mai mare de declanşare a unei crize cardiace. Cu cât este mai densă poluarea din trafic, cu atât este mai consistent şi riscul apariţiei crizei cardiace.

Cercetătorii au analizat riscul timp de 72 de ore după expunerea la poluare şi au observat că acesta a rămas ridicat doar într-un interval de şase ore. Rezultatele noii cercetării le susţin pe cele ale unor cercetări anterioare care au aflat la rândul lor că poluarea aerului are un impact negativ imediat asupra sănătăţii inimii. Totodată, poluarea aerului este cea mai periculoasă în rândul persoanelor care au deja probleme cardiace, riscul ca o persoană sănătoasă la inimă să sufere o criză cardiacă fiind de scurtă durată. Chiar şi aşa, cerectătorii îndeamnă la reducerea poluării din trafic pe cât de mult posibil, şi asta pentru că alte studii au arîtat că expunerea la acest tip de poluare sporeşte mortalitatea la nivel general.

 

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger