Particulele microscopice, unele dintre cele mai periculoase forme ale poluării aerului, sunt, în continuare, la un nivel ridicat în Europa. În medie, poluarea aerului scurtează viețile omenești cu opt luni și chiar cu doi ani în cele mai poluate zone, precum regiunile industriale ale Europei, deoarece cauzează cancer pulmonar și probleme cardiovasculare.
“Uniunea Europeană a redus emisiile a multor poluanți în ultimul deceniu, dar putem face mai mult”, spune directorul executiv al Agenției Europene pentru Protecția Mediului, Jacqueline McGlade. În multe țări, concentrația poluanților aerului este peste limita legală și limitele recomandate pentru protejarea sănătății europenilor, adaugă aceasta.
Raportul, care folosește cele mai recente date, din 2010, arată că 21% din populația urbană a fost expusă la particule în suspensie la concentrații mai mari decât limita impusă de UE. Până la 30% dintre oamenii din orașe sunt expuși, de asemenea, la o concentrație peste limita admisă de particule foarte fine care trec din plămâni în circulația sângelui, fiind foarte periculoase pentru sănătate.
Limitele Organizației Mondiale a Sănătății sunt și mai riguroase decât cele ale UE. După standardele OMS, aproape toți cetățenii europeni sunt expuși la poluarea urbană.
Raportul subliniază nevoia de a stopa, pe căi legislative, poluarea urbană, în același timp cu eforturile de încetinire a încălzirii globale.
Citiți și: VIDEO Aerul care ne îmbolnăvește: “E-urile” respirate de bucureșteni provoacă sute de morți
Sursa: Guardian
Foto: Flickr / EnvironmentBlog