Poluarea cu metan exista şi în vremea romanilor şi a dinastiei Han

1

Un studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători (din Olanda, Elveţia, Danemarca, Franţa şi SUA) şi publicat astăzi în revista Nature arată că în perioade îndepărtate din istorie, mai exact anii de glorie ai Imperiului Roman şi cei ai dinastiei Han din China, au existat emisii semnificative de gaze de seră. Nivelul ridicat de metan înregistrat acum 2.000 de ani a rămas la valori negative timp de aproximativ 200 de ani.

 

 

Informaţiile despre ce s-a întâmplat în acea perioadă vin din cercetarea atentă a gheţurilor din Groenlanda, coroborată cu studiul demografic şi al evenimentelor petrecute atunci în Imperiul Roman şi, respectiv, în China. Se pare că nivelul de metan din atmosferă a cunoscut o creştere puternică acum 2.000 de ani şi a rămas la valorile negative pentru cele două secole următoare momentului respectiv. Cel mai probabil, metanul a fost eliberat ca urmare a despăduririlor făcute pentru pregătirea terenului pentru agricultură şi a utilizării cărbunelui (spre exemplu, ca şi combustibil la topirea metalului din care se făceau arme). „Emisiile pe cap de locuitor erau chiar ridicate în perioada de glorie a Imperiului Roman şi cea a dinastiei Han din China”, spune coordonatoarea studiului, Celia Sapart, de la Universitatea Utrecht, din Olanda. După anul 200, rata despăduririlor a scăzut, semn al scăderii drastice a populaţiei atât în China, cât şi în Europa, ca urmare a căderii dinastiei Han şi a declinului Imperiului Roman, notează oamenii de ştiinţă.

Totuşi, emisiile de gaze de seră cauzate de omenire în urmă cu 2.000 de ani (când populaţia lumii era estimată la 300 de milioane de persoane) sunt mici, comparativ cu nivelul prezent al acestor emisii, la o populaţie a globului de şapte miliarde de persoane. Concluziile studiului citat sunt că emisiile de metan anterioare anului 1800 reprezintă 10% din totalul emisiilor înregistrate în ultimii 2.000 de ani (restul de 90% aparţinând perioadei de după revoluţia industrială). Concluziile studiului contrazic, oarecum, viziunea oamenilor de ştiinţă ai ONU, care insistă în a susţine că schimbările climatice produse de om au început odată cu folosirea combustibililor fosili, după revoluţia industrială (de la anul 1800 încoace). „Nici perioada pre-industrială nu era 100% naturală, deja era influenţată de activitatea oamenilor”, susţine Sapart. „Când facem predicţii în legătură cu viitorul climei, trebuie să ne gândim la ce vine de la natură şi la ce am adăugat noi, unde am intervenit, dar acum trebuie să redefinim ce este în realitate natural, cauzat de natură”, mai spune omul de ştiinţă.

O altă importantă creştere a nivelului de metan din atmosferă a fost identificată de cercetători în timpul perioadei medievale (anii 800 – 1200); ea coincide cu momentul desprinderii economice a Europei de perioada evului mediu întunecat. Atunci, populaţia din Europa şi Asia a înregistrat noi creşteri, fapt care a dus, din nou, la despăduriri pentru agricultură. Dar factori precum ciuma bubonică ori războaiele au redus din nou numărul locuitorilor, ceea ce se vede şi în scăderea nivelului de metan din acea perioadă. Pentru obţinerea tuturor acestor informaţii, oamenii de ştiinţă au analizat metanul descoperit în gheţurile din Groenlanda, încercând să distingă între sursele naturale ale emisiilor şi cele la baza cărora a stat omenirea. Gheţurile sunt formate din straturi care aparţin unor perioade diferite de timp, sedimentate în aşa fel încât fiecare strat spune povestea unei perioade, din punct de vedere climatic.

 

Sursa şi foto: Reuters


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger