Poluarea aerului cauzată de cele 300 de centrale mari pe cărbune din Europa duce la moartea prematură 22.300 de persoane pe an și la cheltuieli de miliarde de euo din partea companiilor și guvernelor , arată un studiu amplu al impactului arderii cărbunelui pentru generarea de electricitate.
Cercetarea Universității din Stuttgart, comandată de Greenpeace International, arată că alți 2.700 de oameni vor muri prematur pe an în Europa dacă se vor construi cele 50 de centrale pe cărbune care sunt în plan.
Studiul arată că poluarea aerului provenită de la centralele pe cărbune cauzează mai multe decese decât accidentele rutiere în Polonia, România, Bulgaria și Cehia. În Germania și Marea Britanie, poluarea aerului provenită de la centralele pe cărbune este asociată cu aproape același număr de decese cauzate de accidentele rutiere.
Doar centralele poloneze au cauzat aproximativ 5.000 de decese premature în 2010. Acestea au cel mai dăunător impact asupra sănătății din Uniunea Europeană, iar guvernul polonez plănuiește să construiască alte 12.
Funinginea și emisiile provenite din arderea cărbunilor ajung în plămâni și în sânge, cauzând atacuri de cord și cancer la plămâni, cresc incidența astmului și altor probleme respiratorii.
Cele 300 de centrale pe cărbune din Europa produc un sfert din electricitatea generată în UE, dar sunt responsabile pentru peste 70% din emisiile cu dioxid de sulf din UE și pentru peste 40% din emisiile de oxid de azot din sectorul energetic. Raportul mai subliniază că arderea cărbunelui a crescut în fiecare an din 2009 până în 2012.
Sursa: The Guardian