Poluarea cu azot costă UE până la 320 de miliarde de euro pe an

0

Poluarea cu azot provenită de la ferme, maşini, industrie şi gestionarea deşeurilor costă Uniunea Europeană până la 320 de miliarde de euro, arată un studiu realizat de 200 de experţi europeni care susţin că azotul contribuie la poluarea aerului, determină schimbări climatice şi scurtează viaţa unui locuitor mediu cu şase luni, informează BBC.

Animalele de la ferme sunt una dintre principalele cauze ale poluării cu azot. Raportul face apel la modificări ale obiceiurilor de la ferme şi la un control asupra maşinilor şi industriei. De asemenea, problema ar fi substanţial ameliorată dacă s-ar consuma mai puţină carne.

Azotul este cel mai comun element din atmosferă şi este inofensiv. În forma sa reactivă, însă, produsă de activitatea umană, cauzează probleme.

Azotul reactiv din agricultură este cel mai greu de urmărit întrucât provine din multe surse. Raportul arată că fermierii europeni sunt nevoiţi să folosească îngrăşământ care poluează pentru siguranţa alimentară, dar aceştia îl utilizează neglijent, iar excesul de azot ajunge să polueze apele.

Agricultura produce 70% din oxidul de azot din Europa. Noi reguli privind emisiile de oxid de azot vor fi introduse anul viitor în Uniunea Europeană, dar sunt deja criticate pentru lipsa lor de duritate.

Foto: Reuters

Cititi si:

Romania, avertizata de Comisia Europeana cu privire la calitatea aerului

Cat gunoi incape intr-o broasca testoasa

Generarea de energie din urina, solutia viitorului

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger