Problemele la plămâni cauzate de inhalarea zilnică a poluării și funinginii sunt amenințarea care îi pândește pe bicicliștii din orașe mari, aglomerate, precum Londra sau alte metropole britanice. Concluzia aparține unui studiu al London School of Medicine, prezentat recent la congresul anual al Societății Europene pentru Respirație, organizat la Amsterdam.
Pasionații de mers pe bicicletă care folosesc acest mijloc de locomoție în Londra sau alte orașe mari și poluate au un nivel mai ridicat de carbon negru în plămâni decât cei care fac ciclism în zone rurale, mai curate sau în orașe mai mici. Studiul britanicilor sugerează chiar că bicicliștii inhalează mai mult carbon negru (funingine, gaze de eșapament) decât pietonii, fapt care înseamnă un risc crescut pentru plămânii lor. Potrivit echipei de cercetători conduse de profesorul Jonathan Grigg, există dovezi clare că inhalarea particulelor de carbon negru (rezultate din arderea combustibililor fosili) duce la o serie de probleme medicale grave – atacuri de cord, nefuncționarea plămânilor și altele.
Studiul a pornit de la dorința cercetătorilor de a afla dacă britanicii care parcurg o distanță mare până la locurile de muncă și fac această navetă pe bicicletă sunt mai expuși emisiilor de carbon negru decât alții. Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au comparat dozele de carbon negru din plămâni ai pietonilor participanți la experiment și din plămâni ai bicicliștilor. Astfel, au fost testați cinci britanici pietoni și cinci britanici care mergeau zilnic cu bicicleta la locul de muncă. Toți participanții la experiment erau nefumători, cu vârstele între 18 și 40 de ani, sănătoși, locuiau în mediul urban și făceau naveta la muncă.
Rezultatele au arătat că în plămânii bicicliștilor exista de 2,3 ori mai mult carbon negru decât în plămânii pietonilor. Specialiștii spun că acest lucru se explică prin faptul că un biciclist în mișcare inspiră mai profund și mai rapid decât un pieton în mișcare și se află în proximitatea directă a gazelor de eșapament provenite de la mașini. ”Ciclismul este extrem de sănătos pentru organism, dar poate ar trebui să luăm în calcul riscul inhalării carbonului negru atunci când ne planificăm rutele pe care mergem. Cu cât ruta e mai aglomerată cu mașini, cu atât crește riscul inhalării”, a explicat Chinedu Nwokoro, co-autor al studiului. El a mai spus că echipa va dezvolta un studiu și mai amplu pentru a vedea efectele pe termen lung asupra sănătății în cazul mersului pe bicicletă în condiții de poluare intensă, în orașele mari ale lumii.
Sursa: Science Daily
Foto: Cycling Info UK