Poluarea aerului scurtează viața a 200.000 de britanici

1

Poluarea aerului din Marea Britanie scurtează cu aproape doi ani viața a 200.000 de oameni, arată un raport al Comitetului pentru Efecte Medicale ale Poluanților Aerului (COMEAP), citat de Earth Telegraph.

Raportul estimează povara poluării aerului din surse precum trafic, generarea energiei și industrie.

Poluarea din aceste surse a dus la pierderea a 340.000 de ani de viață în 2008. Autorii studiului au observat că povara este dusă de 200.000 de oameni, adica 0,3% din populație.

“Având în vedere că mare parte a impactului poluării aerului asupra mortalițătii este relaționată cu decesele cardiovasculare, este rezonabil să considerăm că poluarea aerului are o anumită contribuție la decesele premature a până la 200.000 de oameni în 2008, cu o pierdere medie de viață de aproximativ doi ani”, se arată în raport.

Raportul mai calculează că poluarea aerului scurtează viața unui nou-născut cu șase luni, în medie.”Noi subestimăm efectele poluării cauzate de activitățile umane, mai ales cauzate de trafic, deoarece este incoloră și inodoră”, spune dr Mike Knapton, director medical al British Heart Foundation.

El spune că în zilele cu o poluare ridicată, sunt internați în spital mai mulți oameni cu probleme de inimă. “Se pare că poluarea aerului agravează problemele de inimă, mai mult decat le provoacă”, spune acesta.

El explică faptul că există două teorii privind cauzarea problemelor de inimă de către poluarea aerului: potrivit uneia, particule foarte mici ajung în plămani si cauzează inflamarea peretilor arteriali. Cea de-a doua este că ceva din poluarea aerului cauzează un ritm iregulat al inimii.

“Nu este vorba doar despre mortalitate, ci și despre calitatea vieții”, subliniază dr Elaine Vickers, reprezentantă a Asthma UK. “Două treimi dintre persoanele cu astm ne spun că traficul le agravează boala si 42% spun că sunt descurajati de gazele din trafic să se plimbe sau să meargă la cumpărături”, a adăugat aceasta.

Reducerea concentratiei de poluare ar duce la câștiguri semnificative pentru sănătatea publică, a concluzionat Jon Ayres, profesorul care a condus comitetul.

Foto: Flickr / akeg

http://abcnews.go.com/Health/dealing-holiday-stress-avoiding-meltdowns/story?id=12423585&page=1

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: CE a amânat revizuirea legislaţiei privind calitatea aerului » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger