Poluarea aerului provoacă depresie

0

Aerul poluat inhalat în plămâni ne îmbolnăvește, dar un studiu recent arată că poluarea aerului ne și deprimă. Pe lângă riscurile de accident cerebral, atac de cord și boli de plămâni, aerul poluat este și o amenințare la adresa creierului, ducând la probleme de învățare și chiar depresie.

Deși efectele negative ale poluării aerului sunt foarte cunoscute, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au bănuit că acestea sunt mult mai adânci. Pentru a testa teoria, neurocercetătorii au expus șoareci la același tip de poluare provenit de la automobile, centrale energetice și fabrici, concentrat într-un nivel asemănător celui din marile centre urbane din lume.

Ce au descoperit este alarmant. După 10 luni în acest mediu, similar mediului în care trăiesc milioane de oameni zilnic, șoarecii au arătat semne de depresie, anxietate și dificultăți de învățare.

Cercetătorul Laura Fonken a descoperit chiar diferențe fizice între creierul șoarecilor expuși la poluare față de cel al șoarecilor care au trăit într-un mediu curat.

“Hipocampusul este, în mod deosebit, sensibil la daune cauzate de inflamare”, spune cercetătoarea. “Noi credem că inflamarea sistemică determinată de respirarea aerului poluat este comunicată sistemului nervos central”, mai spune aceasta.

Foto: Flickr / ninahale

Sursa: Treehugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger