Poluarea aerului poate determina nașterea unor copii mai slabi

0

Femeile însărcinate care au fost expuse la niveluri ridicate de agenți poluanți din atmosferă manifestă tendința de a da naștere unor copii cu greutatea sub cea normală, susțin autorii unui studiu internațional citat de Nature.com. Un copil care se naște cu o greutate sub 2,5 kilograme are șanse mai mari să moară în pruncie, să contracteze mai ușor bolile copilăriei și să dezvolte probleme de sănătate precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare mai târziu în viață.

 

Foto: cbc.ca

 

Studiul a adunat date despre 3 milioane de nașteri colectate de 14 centre de cercetare din 9 țări, printre care SUA, Coreea de Sud și Brazilia. El s-a axat pe două tipuri de poluanți: pulberi inhalabile cu un diametru de sub 2,5 microni, respectiv cu un diametru de sub 10 microni. Aceste particule sunt rezultatul combustiei combustibililor fosili folosiți de industrie și transport și al arderii lemnelor de foc, însă pot include și particule de praf sau sare de mare.

După calculele autorilor, fiecare creștere cu 10 micrograme pe metru cub al nivelului de pulberi inhalabile cu diametrul de până în 10 microni a fost asociat cu o creștere de 3% a șanselor ca un copil să se nască subponderal și o reducere cu 3 grame a greutății totale. Această din urmă reducere a crescut până la 9% în când autorii au luat în calcul variabile precum vârsta mamei sau consumul de tutun al acesteia. În cazul expunerii la particule cu diametrul de până în 2,5 microni, șansele unei nașteri subponderale au crescut cu 10% odată cu fiecare sporire a nivelului de expunere. Aflați mai multe detalii pe Nature.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger