Poluarea aerului modifică intensitatea cicloanelor, care devin din ce în ce mai puternice

0

 

Poluarea aerului provenită în special din funingine și emisii de aerosoli transformă cicloanele din zona de est și sud a Asiei în forțe tot mai distructive, arată un studiu recent realizat de cercetători din SUA. Pentru cei care locuiesc în zone afectate de astfel de fenomene ale naturii, situația devine tot mai periculoasă.

 

În mod normal, diferențele naturale în materie de viteză și direcție ale vântului la anumite puncte de altitudine în atmosferă (grupate sub numele de ”efectul de forfecare al vântului”) sunt cele care controlează cicloanele, adică rup furtunile în mai multe bucăți înainte ca acestea să atingă o dimensiune mult prea periculoasă. Dar emisiile de gaze din atmosferă interferează cu tiparul vânturilor, reduc efectul de forfecare și permit cicloanelor să crească cel puțin de două ori în intensitate, arată studiul publicat recent în revista Nature.

Pentru analiza lor, cercetătorii au comparat cicloane apărute în perioda 1979 – 1996 cu cicloane din perioada 1997 – 2010. Rezultatul a arătat că fenomenele de dată mai recentă erau de aproape trei ori mai puternice, cu viteze ale vântului mult mai mari, iar cinci dintre cele mai mari astfel de furtuni au apărut după 1998, perioadă în care s-a observat scăderea efectului de forfecare al vântului. Emisiile de aerosoli au crescut în regiunea analizată de șase ori din 1930, creând un strat de poluare gros de trei kilometri deasupra Oceanului Indian (cunoscut sub numele de norul atmosferic maro al Asiei de sud, care absoarbe lumină solară și cauzează răcirea oceanului, afectând și circulația vânturilor).

”Efectul asupra cicloanelor este foarte puternic și legat de cel al aerosolilor asupra circulației musonilor și căderilor de ploaie. Noi am demonstrat că poluarea provenită din activitatea umană (precum arderea lemnului sau condusul unei mașini cu motor diesel) poate schimba un fenomen atmosferic de proporții, alterându-l în mod semnificativ”, a explicat autorul principal al studiului, Amato Evan (Universitatea Virginia). La rândul lor, cercetători din zone precum Bangladesh spun că numărul dezastrelor provocate de cicloane apărute în afara perioadei musonice în Asia de sud a crescut semnificativ în ultimii ani.

 

Sursa: ENN / SciDev

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger