Poluarea aerului din Beijing a atins ieri un record negru

0

Ieri, la Beijing, oamenii au refuzat să iasă din case, iar clădirile abia se mai puteau distinge în smogul ajuns la cote fără precedenet, arată AFP. Centrul de Monitorizare a Mediului din orașul chinez a declarat că densitatea PM 2,5 (particule de praf cu diametru de 2,5 microni) a ajuns la 700 de micrograme / metru cub în multe zone ale orașului, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății consideră că nivelul maxim recomandat este de 25 de micrograme / metru pătrat.

 

Autoritățile de la Beijing i-au sfătuit ieri pe locuitori să rămână evite orice activitate în exteriorul locuințelor, atâta vreme cât nivelul poluării a crescut fără precedent. Cea mai mare densitate înregistrată în anumite zone ale orașului a fost de 886 de micrograme / metru cub. În termenii Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, indexul maxim este de 500, cel de 300 reprezentând ”condiții de urgență”, însă indexul atins ieri la Beijing a fost de 700.

Calitatea aerului din Beijing a început să se deterioreze în cursul zilei de joi, iar estimările specialiștilor arată că primele semne de remediere ar putea apărea abia marți. Această creștere uriașă a PM 2,5 poate fi determinată de arderea carburanților folosiți de vehicule sau în centre industriale. De asemenea, condițiile meteo joacă un rol esențial în acest proces, absența vântului contribuind la acumularea particulelor poluante în aer.

Potrivit AFP, aceste rezultate sunt cele mai îngrijiorătoare de când Beijing a început să facă publice măsurătorile de calitate a aerului, la începutul anului trecut. Această decizie a fost luată în urma presiunii crescânde a locuitorilor, în special al celor din clasa mijlocie, îngrijorați de condițiile de mediu în care locuiesc. În acest moment, sunt publicate din oră în oră rezultatele măsurătorilor referitoare la calitatea aerului din peste 70 de orașe din China. Una dintre principalele cauze care determină niveluri de poluare alarmante în China este industrializarea accelerată, însă alți factori esențialu sunt folosirea masivă a cărbunelui, explozia numărului de mașini și nerespectarea normelor legale privitoare la mediu. Problemele se agravează în timpul iernii, când încălzirea locuințelor presupune consum suplimentar de combustibil.

Sursa: AFP

Foto: CBC.ca


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger