Poluarea aerului costă Europa miliarde de euro

0

Aproape 135 de miliarde de euro sunt costurile în domenii precum sănătatea și mediul, cauzate de problema poluării aerului – concluzia aparține unui raport al Agenției Europene de Mediu, care subliniază necesitatea accentuată a utilizării mai multor resurse de energie regenerabile. Costurile ridicate ale poluării provin din activitatea celor peste 10.000 de mari fabrici și alte utilități de tip industrial din domeniul energiei.

 

Mai concret, aceste costuri se regăsesc în problemele de sănătate ale populației (respiratorii sau cardiovasculare, ca să numim doar cele mai frecvente) și în problemele de mediu (investiții în curățare, în sisteme de filtrare etc.). Raportat pe cap de locuitor al continentului european, acest cost înseamnă cam 200 – 300 de euro de om. Atât ne costă pe fiecare dintre noi, cei care locuim pe teritoriul Europei, poluarea. ”Analiza arată impactul semnificativ al folosirii combustibililor fosili și costurile ridicate în sănătate și mediu; aceste date ne arată clar că este cazul să introducem urgent noi tipuri de energie în uz”, a declarat Jacqueline McGlade, director executiv al Agenției Europene de Mediu.

Cel mai mare contributor la costurile atât de ridicate este sectorul de producere a curentului electric (între 66 și 112 miliarde de euro), mai arată studiul. Analiza a inclus toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și țări din afara structurii, precum Norvegia și Elveția. Ca și contribuție pe țară la costurile ridicate ale poluării au fost indicate în topul ”poluatorilor” Germania, Franța, Italia, Polonia și Marea Britanie, țări care au cel mai mare număr de unități energetice. Următoarele indicate sunt Bulgaria, Cehia, Estonia și România, din cauza nivelului total de emisii (chiar dacă nu au atât de multe unități producătoare). Planurile de viitor imediat ale oficialilor UE sunt de a revizui legislația europeană în domeniul calității aerului în 2013 (deși există opoziție puternică din partea unora dintre țările membre în acest sens).

 

Sursa: ENN

Foto: ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger