Poluarea aerului, asociată cu risc mai mare de accident cerebral

0

Cercetătorii au găsit o legătură între a locui într-un oraș aglomerat sau lângă o autostradă foarte circulată și riscul de accident cerebral sau pierderi de memorie.

 

Studiul publicat în Archives of Internal Medicine arată un risc ridicat de accident cerebral după zile “moderate”  din punct de vedere al calității aerului comparativ cu zile “bune” în rândul locuitorilor din zona Boston, Statele Unite, mai ales când poluarea din cauza traficului era ridicată.

O altă cercetare din același jurnal indică un declin pe termen lung mai rapid al gândirii și memoriei în rândul femeilor din zone poluate din Statele Unite.

“Un lucru important este că la un nivel considerat sigur de către Agenția de Protecție a Mediului din SUA noi vedem efecte importante asupra sănătății”, spune Gregory Wellenius, autorul principal al studiului privind riscul de accidente cerebrale.

El și colegii săi au studiat arhivele medicale ale 1.700 de pacienți care au fost internați cu accidente cerebrale între 1999 și 2008. Folosind date de la o stație locală de măsurare a poluării, cercetătorii au observat că riscul de a face un accident cerebral era cu 34% mai mare în 24 de ore de la înregistrarea unei zile moderate din punct de vedere al calității aerului decât după o zi bună. Riscul era cel mai mare în 12 – 14 ore de la expunerea la poluare cauzată de trafic, adică la poluare cu dioxid de azot.

Wellenius explică faptul că vasele de sânge se dilată și se contract ca răspuns la mediul exterior pentru a ține presiunea arterială constantă. Dar poluarea afectează abilitatea organismului de a regla presiunea arterială, ceea ce poate duce la un accident cerebral în cazul persoanelor care au acest risc.

Același efect explică de ce de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, expunerea la aerul poluat poate fi asociată cu un declin al gândirii și memoriei. “Circulația sângelui este foarte importantă pentru funcțiile cognitive”, spune cercetătorul.

Foto: Flickr / biofriendly

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger