Știm deja cu toții că poluarea aerului cauzează grave probleme de sănătate la nivelul plămânilor. Noxele de la mașini, emisiile industriale sau gazele de la depozite de deșeuri își fac drum spre plămânii noștri. O nouă cercetare arată că poluarea afectează și creierul.
Un articol din Proceedings of the National Academy of Sciences arată că expunerea cronică la aer poluat are efecte negative asupra cogniției, efecte care se înrăutățesc de-a lungul vremii și chiar cresc riscul de a dezvolta boli degenerative precum demența sau Alzheimer.
Studii anterioare au demonstrat deja că poluarea aerului scurtează vieți și afectează dezvoltarea copiilor. Cercetarea de față arată că efectele nu se opresc, ba se înrăutățesc pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, în special asupra bărbaților mai puțin educați.
Autorii subliniază că asta ar însemna că tratarea bolilor de creier va deveni mai scumpă, iar îngrijirea bătrânilor va fi mai complexă pentru societate.
Cercetătorii au examinat date dintr-o cercetare din 162 de regiuni din China între 2010 și 2014 și au comparat datele cu informații oficiale despre poluarea aerului. Ei au urmărit cum perioadele foarte poluate au afectat testele de matematică și de vorbire. Analiza a scos în evidență că traiul într-o zonă poluată însemna și modificarea rezultatelor la teste de-a lungul timpului. Efectul cumulativ era semnificativ.
Poluarea afectează mai mult testele de vorbire decât de matematică, deși are efecte asupra ambelor. De asemenea, efectul e mai mare asupra bărbaților decât asupra femeilor. Autorii spun că efectul poluării tinde să acționeze în special în zone ale creierului care sunt solicitate în testele verbale, zone care sunt mai bine dezvoltate la femei.
Studiul mai subliniază că 98% dintre orașele cu populații de peste 100.000 de oameni din țări cu venituri mici și medii nu ating standardele Organizației Mondiale a Sănătății în ce privește calitatea aerului.
Sursa: World Economic Forum