Poluarea aerului afectează creativitatea

0

Unii spun că succesul este inamicul creativității, însă unul dintre cei mai cunoscuți regizori chinezi are un alt obstacol – smogul.

“Înconjurat de vremea rea, nu am unde să mă duc… Nu pot să mă concentrez pe creația mea artistică”, spune Chen Kaige, care a câștigat premiul Palme d’Or în 1993 pentru filmul său Farewell My Concubine.

Comentariile lui reflectă îngrijorările privind problemele de mediu din China care culminează cu poluarea record a aerului care s-a înregistrat în Beijing și alte zone în această iarnă, precum și cu scandalurile legate de poluarea apei și refuzul guvernului de a face publică o cercetare asupra solului.

Chen, în vârstă de 61 de ani, a descris vremea ca fiind ciudată, groaznică și de necrezut. El a amintit moartea unui arbore de jujuba de acum doi ani ca dovadă a mediului deteriorat din Beijing. “Dacă un copac moare așa, cum se pot descurca oamenii mai bine?”, spune el.

Regizorul spune că guvernul trebuie să ia măsuri imediate pentru a opri poluatorii în loc să încerce să repare răul făcut deja.

Agenția chineză de presă Xinhua anunță că Chen a fost ales în Conferința Politică Consultativă a Poporului Chinez, cel mai important organism consultativ din China, care și-a început sesiunea anuală duminică și din care mai fac parte actorul Jackie Chan, scriitorul laureat cu premiul Nobel Mo Yan și baschetbalistul Yao Ming.

Sursa: Guardian

Foto: Flickr / peanutbrittle25


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger