Oamenii care n-au fumat niciodată, dar care locuiesc în zone cu grad ridicat de poluare a aerului, au cu 20% mai multe “șanse” să moară de cancer pulmonar decât persoanele care trăiesc în zone cu aer curat, arată un nou studiu care demonstrează, o dată în plus, pericolul la care ne expunem când respirăm aer poluat.
“Iată un nou motiv pentru ca limitele de poluare a aerului să fie cât mai joase posibil”, spune Francine Laden, profesor la Harvard School of Public Health.
Deși fumatul este principala cauză de cancer pulmonar, aproximativ o persoană din zece care fac cancer pulmonar n-a fumat niciodată.
“Cancerul pulmonar la pacienții nefumători este un cancer important. Este a șasea cauză de cancer în Statele Unite”, spune Michelle Turner, autorul principal al studiului.
Estimările anterioare referitoare la câți nefumători fac cancer pulmonar arătau că între 14 și 21 de nefumătoare din 100.000 de femei și între 5 și 14 bărbați din 100.000 de nefumători fac cancer pulmonar.
În acest studiu, cercetătorii au urmărit peste 180.000 de nefumători timp de 26 de ani. În timpul studiului, 1.100 de oameni au murit din cauza cancerului pulmonar. Cercetătorii au măsurat gradul de poluare din zona lor de reședință, 50 de state americane și Puerto Rico, în funcție de unitățile de micrograme de particule pe metru cub de aer. Nivelul de poluare a variat de-a lungul timpului de la 6 la peste 38 de unități, media fiind de 17 unități.
Studiul arată că pentru fiecare 10 unități în plus de poluare, riscul de cancer pulmonar creștea cu înte 15 și 27 de procente.
Particulele fine din aer afectează plămânii prin inflamare și dăunează ADN-ului.
Foto: Flickr / jepoirrier
Sursa: Reuters