Polonia mizează pe rezervele de gaze de șist

0

Investițiile în exploatarea gazelor de șist în Polonia se vor ridica la 12,5 miliarde de euro până în 2020, anunțul fiind făcut de Mikolaj Budzanowski, reprezentantul guvernului polonez care își exprimă, astfel, susținerea față de aceste exploatări.

 

În următorii doi ani, investițiile în exploatarea acestor resurse prin metoda fracturării hidraulice, foarte contestată de ecologiști, se vor ridica la 1,2 miliarde de euro. Această sumă cuprinde un acord  de 409 milioane de euro, încheiat între cinci mari grupuri poloneze din sectorul energetic și minier pentru exploatarea  rezervelor de gaz de șist.

Ținând cont de sfîrșitul contractului privind furnizarea de gaze din Ruse în 2022, este necesară exploatarea propriilor resurse de gaze de șist, a declarat ministrul polonez, fapt ce necesită atât cheltuieli din partea statului, cât și investiții private, a adăugat acesta.

Polonia, o țară cu 38 de milioane de locuitori, are rezerve de gaze de șist evaluate la 1.920 miliarde de metri cubi, potrivit unui raport al Institutului Național de Geologie. Această estimare plasează Polonia pe locul al treilea între țările europene cu rezerve de gaze de șist.

În prezent, două treimi din necesarul de gaze în Polonia este furnizat de Rusia. Ministrul polonez a declarat că exploatarea comercială a rezervelor de gaze de șist ar putea începe în 2014.

Exploatarea gazelor de șist prezintă, potivit experților, riscuri asupra mediului, metoda actuală de fracturare hidraulică fiind interzisă în Franța și Bulgaria din cauza pericolelor de poluare a apelor freatice.

Sursa: Liberation


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger