Polonia, a opta țară europeană care interzice organismele modificate genetic

0

Polonia a interzis cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) aprobate de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară, profitând de o clauză ce permite națiunilor să respingă, autonom, cultivarea acestor organisme, indiferent de aprobarea la nivelul Uniunii Europene.

 

 

”Guvernul s-a ținut de cuvânt,” a declarat Joanna Bear, reprezentanta Green Peace Polonia și coorodnatoarea campaniei naționale împotriva OMG. ”Cu toate acestea, campania noastră nu se încheie aici. Trebuie să fim atenți, ca nu cumva Comisia Europeană să încerce să anuleze această interdicție, cum a făcut-o cu alte țări europene care au interzis cultivarea OMG. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că interdicția va fi respectată și că recoltele vor fi ținute sub supraveghere,” a mai spus Bear, citată de Food Navigator. Interdicția va intra în vigoare în Polonia pe data de 28 ianuarie.

Țările pot interzice individual cultivarea de organisme modificate genetic dacă pot oferi dovezi că acestea sunt dăunătoare. Ministerul Agriculturii din Polonia a folosit în acest caz ca argument posibilitatea ca plantele modificate genetic să afecteze polenizarea plantelor naturale, precum și riscul ca polenul de la porumbul MON810, de la Monsanto, aprobat spre cultivare în Europa, să se regăsească în miere.

Celelalte șapte țări europene care au interzis cultivarea OMG sunt Austria, Franța, Germania, Ungaria, Luxemburg, Grecia și Ungaria.

Sursa: FoodNavigator

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger