Politicienii trebuie să fie morali – dar numai cei din tabăra adversă

0

Ne așteptăm de la politicieni să fie cît mai curați moral; studiile arată însă că aceste așteptări se schimbă după cît de simpatic sau antipatic ne e politicianul. Și nu e așa și în general, nu numai în politică?

Economistul behaviorist Dan Ariely și asistenta sa, Heather Mann, au verificat acest clișeu vechi: sunetm intrasigenți moral cu cei care nu ne plac și suntem de acord că scopul scuză mijloacele în cazul alor noștri.

Cei doi cercetători au împărțit subiecții (votanți americani) în două grupuri. Jumătate au văzut o poză cu Obama însoțită de următorul paragraf:

Uneori, politicienii se angajează în acțiuni care sunt gri din punct de vedere moral (le fac favoruri celor care au donat bani în campanie, ascund informații față de public etc).
Cît de acceptabile vi se par astfel de activități pentru un politician ca Obama dacă o face pentru a fi reales și a-și continua agenda politică?

Celorlalți li s-a arătat o poză a lui Mitt Romney și au fost întrebați același lucru. A fost stabilită o scală de evaluare, de la 0 (complet inacceptabil) la 100 (complet acceptabil).

Cum era de așteptat, subiecții care plănuiau să voteze la alegerile din 2012 pentru democrați au considerat că Romney (candidat republican) ar trebui să aibă un standard foarte înalt de moralitate. Același lucru l-au cerut și republicanii de la Obama. În schimb, fiecare grup a fost de trei ori mai indulgent cu favoritul lor.

Întrebarea e: cum ne așteptăm să se comporte un reprezentant al nostru cînd noi înșine avem standarde duble?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger