Ieri, Parlamentul European a respins prin vot o soluție pe termen scurt pentru redresarea pieței europene a carbonului, soluţie ce urmărea să reducă surplusul actual de certificate de emisii.
Joris den Blanken, director de politici climatice la Greenpeace EU, a declarat: „Votul de astăzi este un eșec de proporţii istorice. În forma actuală, piața de carbon nu va împiedica construirea niciunei termocentrale pe cărbune. Atât timp cât factorii de decizie ai UE nu pot face ca piața europeană de carbon să funcționeze, statele membre ar trebui să umple acest gol prin introducerea unor măsuri climatice naționale, precum taxarea arderii cărbunelui și eliminarea subvenţiilor, de orice formă, pentru termocentralele pe bază de cărbune.”
După acest vot, stabilitatea schemei de tranzacționare a emisiilor (ETS) se află sub semnul întrebării. Dacă nu se intervine asupra surplusului de certificate de emisii, ETS nu își va atinge scopul inițial – acela de a descuraja poluatorii și de a promova investiții în producția de energie curată. Preţurile carbonului, scăzute la niveluri record, au afectat credibilitatea sistemului și au permis revenirea la opțiunile mai poluante de produce a energiei, precum arderea cărbunelui.
În câteva țări UE, inclusiv Germania, Polonia, România și Olanda, noi centrale pe bază de cărbune sunt fie planificate pentru a fi construite, fie aflate în construcție, iar termocentralele pe cărbune deja existente vor putea funcționa mai mult. Arderea cărbunelui contribuie hotărâtor la schimbările climatice, la poluarea pe plan local și afectează grav sănătatea umană.
Foto: thinkprogress.org