În urma unor acțiuni specifice poliției politice împotriva unui cunoscut activist civic, mai multe organizații nonguvernamentale cer o anchetă în acest caz. Organizațiile semnatare condamnă practicile de intimidare ale Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș împotriva lui Mihai Bumbeș, președintele Asociaţiei Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, cunoscut pentru implicarea sa în diverse acțiuni civice în ultimii ani.
“Cerem Poliției Române să sisteze de îndată atare practici, iar Parlamentului României să investigheze legalitatea și oportunitatea acestor acțiuni care țin de arsenalul poliției politice.
Luni, 5 martie, o echipă formată din patru angajați ai Inspectoratului de Poliție a Județului Argeș, toți în haine civile, a descins în localitatea Curtea de Argeş și a interogat mai multe persoane (vecini ai familiei Bumbeș) cu privire la o presupusă deţinere de către Mihai Bumbeş a unei arme de foc.
După discuţiile purtate cu vecinii, politiștii au sunat la uşa familiei Bumbeş, unde au discutat cu mama lui Mihai Bumbeș. Ea le-a precizat că fiul ei nu deţine niciun fel de armă şi că dacă au întrebări cu privire la acesta, îl pot contacta personal.
Angajații Inspectoratului de Poliție a Județului Argeș i-au adresat doamnei Bumbeș întrebări de tipul: „cât de des vine acasă”, „de când nu a mai fost acasă”, „dacă are maşină şi carnet de conducere”, cerându-i numărul de telefon și adresa la care locuiește în București. În momentul în care mama lui Bumbeș a refuzat, în mod legitim, să mai răspundă la întrebări, politiștii au ameninţat-o şi şantajat-o, spunându-i că este cazul să se prezinte la Piteşti pentru a da declaraţii, în caz contrar fiul său având de suferit.
În acest context, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală precizează că “preşedintele asociaţiei nu deţine nicio armă de foc şi că niciodată nu a făcut vreun demers în vederea achiziţionării vreuneia”.
În condițiile în care asistăm aproape săptămânal la abuzuri comise de reprezentanții forțelor de ordine împotriva oricăror forme de protest civic (abuzuri rămase nesancționate), considerăm că forțele represive ale statului au trecut la un nivel “superior” de acțiune – intimidarea și diversiunea fiind instrumente consacrate cu care poliția politică încearcă să descurajeze acțiunile de protest față de probleme politice, civice, ecologice, sociale, sportive etc.
Cerem IPJ Argeș să facă public temeiul acțiunilor întreprinse de polițiști în legătură cu Mihai Bumbeș.
Solicităm Inspectoratului General al Poliției Române să declanșeze o anchetă privind acțiunea de la Curtea de Argeș condusă de Mircea Cioflonea de la IJP Argeș.
Cerem comisiilor palamentare de control să declanșeze o anchetă privind derularea unor astfel de acțiuni specifice poliției politice de către forțele de ordine (poliție și jandarmerie) și serviciile secrete.
De asemenea, vom sesiza aceste abuzuri organizațiilor și organismelor internaționale (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, Parlamentul European, Consiliul Europei, OSCE, ambasadele statelor occidentale și a SUA la București).
Semnatari
Mircea Toma – ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Lavinia Andrei – Președinte TERRA Mileniul III
Oana Preda, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Ioan Tănase, Asociația Naționala a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC)
Simona Constantinescu – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Ioana Avădani – Centrul pentru Jurnalism Independent
Costel Popa – Centrul pentru Politici Durabile – Ecopolis
Liviu Mihaiu – Asociația Salvați Dunărea și Delta
Viorel Micescu – Director Executiv, CENTRAS “