Poliția newyorcheză desemnează moscheele drept organizații teroriste

0

NYPD a etichetat în secret moscheele drept organizații teroriste, scrie revista Time. Acest lucru permite autorităților să înregistreze fără autorizație slujbele, să-i spioneze pe imami, cel mai adesea fără dovezi despre posibile acte infracționale, fiecare participant la ceremoniile religioase fiind tratat ca potențial suspect.

 

mosque_prayer

 

Potrivit Time, care citează interviuri și documente secrete, poliția din New York a demarat în ultimii ani așa-numita ”inițiativă de investigare a terorismului” (TEI), care ia în vizor moscheele. Aceste documente arată, în detaliu, cum în vânătoarea de teroriști, poliția a investigat numeroși musulmani nevinovați, colectând în secret dosare cu informații despre aceștia. Această strategie a presupus totodată și infiltrarea mai multor agenți în cadrul acestor moschee, care pun la dispoziție date despre cei care vin la slujbe.

O altă strategie a presupus infiltrarea unor agenți în instituțiile religioase islamice, pe posturi de conducere, pentru a avea acces la informații la prima mână.

Toate acestea au ieșit la iveală din documente obținute recent de Associated Press, urmând să fie incluse într-un volum intitulat Enemies Within: Inside the NYPD’s Secret Spying Unit and bin Laden’s Final Plot Against America,” publicat de reporterii AP  Matt Apuzzo și Adam Goldman, care are la bază sute de dosare prezentate acum în premieră, precum și interviuri cu oficiali NYPD, CIA și FBI.  Dezvăluirile apar totodată pe fondul unui număr din ce în ce mai mare de procese intentate poliției din New York, acuzată de rasism în măsurile sale de combatere a infracționalității. American Civil Liberties Union a lansat, de altfel, un proces în care susține că spionarea insituțiilor religioase musulmane este neconstituțională și are drept rezultat înspăimântarea credincioșilor, care nu-și mai pot exercita liber credința.

Reprezentanții poliției au negat aceste acuzații, iar purtătorul de cuvânt al NYPD a refuzat să comenteze.

Mai multe despre această controversă puteți citi aici.

Foto: ummuabdulazeez.wordpress.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger