Poetul palestinian Ashraf Fayadh, unul dintre cei mai marcanţi membri ai artei contemporane din Arabia Saudită, a fost condamnat la moarte de către un tribunal saudit, săptămâna trecută. Poetul, care nu a avut niciun fel de reprezentare legală în cadrul procesului, a primit un termen de 30 de zile pentru a face apel împotriva sentinţei.
Ashraf Fayadh (foto sus, dreapta) are 35 de ani şi este un membru important al organizaţiei britanico – saudite de artă Edge of Arabia. El a fost condamnat iniţial la patru ani de închisoare şi 800 de biciuri, anul trecut, în luna mai. A făcut apel, dar acesta i-a fost respins; artistul a fost însă rejudecat luna trecută, de un nou complet de judecători, care au susţinut că “pocăinţa” lui nu este suficientă pentru ridicarea sentinţei.
“Timp de un an şi jumătate i-au promis dreptul la apel şi l-au intimidat, spunându-i că au dovezi noi împotriva lui. Nu a fost posibil pentru el să îşi angajeze un avocat pentru că i-au confiscat actul de identitate când l-au arestat, în ianuarie 2014”, spune Mona Kareem, o activistă pentru drepturile imigranţilor din Kuwait, care a coordonat o campanie pentru eliberarea poetului palestinian. “Apoi au spus că trebuie să existe o rejudecare a procesului, că vor schimba procurorul de caz şi judecătorii. Noul judecător nici nu a vorbit cu el, doar a dat verdictul”.
Susţinătorii lui Fayadh consideră că acesta este pedepsit de către autorităţile saudite pentru că ar fi postat un material video online în care prezenta biciuirea în public a unui bărbat în localitatea Abha de către poliţia religioasă. Totodată, mai spun aceştia, faptul că este un refugiat palestinian l-a transformat într-o ţintă pentru “poliţia morală” din Arabia Saudită, deşi poetul s-a născut, de fapt, în Arabia Saudită. Poliţia religioasă l-a arestat prima oară în august 2013, după ce ar fi primit plângeri la adresa lui că ar fi proferat înjurături la adresa lui Allah şi a profetului Mohamed, “insultând statul saudit şi distribuind o carte cu poeme ale sale care promovau ateismul”.
Poetul s-a apărat spunând că plângerea pe numele său ar fi apărut în urma unei dispute personale între el şi un alt artist, în timpul unei discuţii despre artă contemporană, într-o cafenea. Deşi a fost eliberat pe cauţiune, la acel moment, scriitorul a fost arestat din nou în luna ianuarie a anului trecut; i-au fost confiscate actele de identitate şi, după ce a fost ţinut în arestul poliţiei timp de 27 de zile, a fost transferat la o închisoare locală. Potrivit apropiaţilor poetului, când poliţia religioasă nu a putut dovedi că poezia lui era propagandă ateistă, au scornit alte acuzaţii, cum ar fi că are părul lung şi că fumează.
Adam Coogle, un cercetător în cadrul Human Rights Watch, a declarat că sentinţa cu moartea pentru poetul palestinian demonstrează “intoleranţa crasă a Arabiei Saudite faţă de oricine nu împărtăşeşte viziunile religioase, politice şi sociale ale statului”. Însă, în ciuda luărilor de poziţie la nivel internaţional, deocamdată nu au existat semne că statul saudit şi-a retrage sentinţa în privinţa artistului, care, astfel, ar putea ajunge să fie executat.
Sursa şi foto: The Guardian
2 comentarii
…se pare că Rushdie a fost mai “norocos” 🙁 oare când oamenii vor gândi în afara “cutiei”??
NU MAI E MULT SI TOTI MUSULMANII VOR FI RASI DE PE FATA PAMANTULUI!!! VREO 10 bombe neutrin si se fac tandara!!!