Poet executat în Iran, după ce a fost etichetat drept “duşmanul lui Dumnezeu”

1

Poetul iranian Hashem Shaabani a fost executat pe 27 ianuarie din ordinul președintelui Hassan Rouhani. Potrivit Radio Europa Liberă, un tribunal islamic l-a condamnat la moarte, împreună cu alți 14 oameni, fiind acuzat, printre altele, de “a fi declarat război lui Dumnezeu”.

 

poet

Tânărul a fost condamnat în iulie 2013 și spânzurat pe 27 ianuarie 2014, după aprobarea sentinței de către președintele țării. Într-o declarație din 5 februarie, Freedom House susține că Shaabani a fost supus torturii în timpul celor trei ani petrecuți în închisoare. Într-o scrisoare către familia sa trimisă din închisoare, poetul de origine arabă arată, potrivit Jerusalem Post, că nu mai poate ignora “abuzurile hidoase împotriva minorităţii arabilor din Ahvaz, pe care le proliferează autorităţile arabe, mai ales execuţiile arbitrare şi nedrepte. Am încercat să apăr dreptul legitim pe care toţi oamenii ar trebui să-l aibă, şi anume dreptul de a trăi liber, ca cetăţean cu drepturi depline. În ciuda tuturor nefericirilor şi tragediilor, niciodată n-am folosit altă armă împotriva acestor crime atroce, în afară de stilou,” scria Shaabani.

Organizația Freedom House condamnă execuția poetului și activistului Hashem Shaabani, care avea doar 32 de ani, acesta din urmă fiind fondator al Dialogue Institute, care promova cultura și literatura arabe în Iran.

Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, “cel puţin 40 de persoane au fost spânzurate în Iran, în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. Anul trecut, în această ţară au fost executaţi 625 de cetăţeni, printre care 29 de femei şi prizonieri politici. Una dintre cele mai frecvent întânite acuzaţii sunt “ura faţă de Dumnezeu” şi “atentatul la siguranţa naţională.”

Citiți și:

Poet palestinian, încarcerat pentru “ateism și păr lung”

80 de oameni executați pe stadioane în Coreea de Nord


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger