Poet condamnat la închisoare pe viață pentru o poezie

0

La trei zile după ce a început în Qatar  United Nations Climate Change Conference și deci ochii presei din întreaga lume erau asupra lor, autoritățile locale au condamnat la închisoare pe viață un poet, pentru un text.

Mohammad ibn al-Dheeb al-Ajami a scris în urmă cu doi ani un poem numit Iasomie tunisiană, prin care susținea revoltele din lumea arabă. Suntem toți Tunisia în fața elitelor represive, era unul dintre versuri; altele numeau guvernele arabe, fără excepție, guverne de hoți.

Arestarea poetului a luat pe toată lumea prin surprindere. Niciodată nu s-a mai întîmplat așa ceva în Qatar, după cum declară avocatul său. Fără să i se dea prea mult timp să se apere, a fost condamnat la închisoare pe viață. Legea din Qatar se declară pentru libertatea de exprimare dar ca aproape peste tot în lume, cei de la putere își lasă în legislație cîte o nuanțare sau un amendament prin care să-și poată strivi oponenții, cînd au nevoie. Majoritatea articolelor de lege care pretind că protejează libertatea de exprimare și condamnă cenzura au cîte un apendice de genul: simbolurile naționale…moralitatea…demnitatea indivizilor și a națiunii trebuie protejate.

Emirul Qatarului ar putea să-l grațieze dar acesta nu a dat încă nici o declarație publică.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger