Poeme necunoscute ale lui Rudyard Kipling văd prima dată lumina tiparului

0

Peste 50 de poeme necunoscute până acum ale lui Rudyard Kipling au fost descoperite de un profesor american, Thomas Pinney. Acesta a găsit manuscrisele în mai multe locuri, inclusiv cu ocazia unor renovări şi a declarat că experienţa descoperirii este “foarte emoţionantă” atât pentru specialiştii în carte, cât şi pentru cei care iubesc opera lui Kipling.

 

 

Poemele vor vedea lumina tiparului alături de alte 1.300, în prima ediţie cu adevărat completă a liricii lui Kipling, pe 7 martie. Kipling (1865 – 1936) este cunoscut atât pentru proza scrisă (Cartea Junglei fiind, probabil, cea mai renumită peste tot în lume), cât şi pentru unele dintre poemele sale. Poemele nou descoperite cuprind lirică din perioada primului război mondial, dar şi note de jurnal din timpul vizitei făcute de autor în Belgia şi Franţa (1924), la mormintele rămase în urma războiului. „Kipling a fost multă vreme ignorat de specialiştii în literatură, poate din motive politice. Textele sale nu au fost studiate aşa cum ar trebui, dar lucrurile încep să se schimbe. Vorbim de o adevărată comoară de lucrări nepublicate, neidentificate, nestudiate, care aşteaptă să fie descoperite”, a declarat Pinney, care este profesor de limba engleză la Universitatea California.

Unul dintre poemele recent descoperite este o critică la adresa modului în care presa intră în viaţa privată a oamenilor; alt poem este mai degrabă umoristic, iar acestea sunt doar două exemple din universul liric nou oferit de versurile recent descoperite ale lui Kipling. „Poemul „Dacă” (If) este unul dintre cele mai cunoscute poeme de limbă engleză, dar această ediţie completă a operei lirice cunoscute până în prezent arată că Kipling a scris mult şi a făcut-o ca să distreze, să angajeze şi să provoace publicul, cititorii săi”, afirmă Linda Bree, director editorial în cadrul Cambridge University Press. Autorul s-a născut în Mumbai, India şi s-a mutat în Marea Britanie cu familia când avea cinci ani. Descris de George Orwell drept „un profet al imperialismului” şi având vederi imperialiste, Kipling a avut de suferit, ca reputaţie, în secolul trecut, acesta fiind unul dintre motivele pentru care opera sa a fost mai puţin studiată, consideră Pinney.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger