Poate știința să prezică un hit?

0

Indiferent de gusturi, hiturile muzicale ne bântuie pe toți, conștient sau nu. Ne putem trezi fredonând ultima piesă Shakira, deși în mod normal ne displace, ceea ce spune foarte mult despre efectele directe pe care acești ”viermi din ureche” le au asupra minții noastre muzicale. Un grup de cercetători au analizat vârfurile topurilor din Marea Britanie din ultimii 50 de ani și au încercat să deducă o formulă prin care să poată prezice dacă o piesă va da sau nu lovitura.

 

Elementele luate în considerare de către studiu au fost tempoul, numărul de bătăi pe minut, durata și sonoritatea pieselor care au ocupat poziții importante în topurile britanice ale ultimei jumătăți de secol. Au mai fost cuantificate simplitatea liniei melodice, dizarmoniile și cât de zgomotoase sunt aceste cântece care ne fac să batem din picior. Ecuația unui potențial hit ia în considerare aceste rezultatele celor 23 de parametri, precum și plasarea lor pe piața muzicală, determinată cu ajutorul unor unelte de tipul ScoreAHit.

Rata de reușită a predicțiilor realizate pe baza acestui algoritm a fost de circa 60%: cercetătorii puteau estima dacă o piesă va ajunge în primele 5 sau dacă nu avea șanse să depășească locurile 30-40. ”Gusturile muzicale evoluează, ceea ce înseamnă că ecuația potențialelor hituri trebuie la rândul ei să evolueze. Am descoperit, într-adevăr, că potențialul unui hit depinde de specificul epocii respective. Acest lucru se datorează stilurilor muzicale dominante, culturii și contextului,” spune Dr Tijl De Bie, lector în inteligență artificială.

Printre tendințele schițate de cercetători menționăm:

  • Înainte de anii 80, caracterul dansabil al unei piese nu era relevant pentru potențialul lui de hit. După această perioadă, piesele dansabile aveau șanse mai mari să devină hituri. Dansabilitatea e în continuă accentuare începând cu anii 70.
  • În anii 80, cele mai mari șanse de a deveni hituri erau stilurile mai lente (70-89 bătăi / minut)
  • Acuratețea predicțiilor diferă în puncție de decadă. Pentru anii 80 e aproape imposibil de determinat ce piesă ar putea da lovitura. Ecuația funcționează cel mai bine începând cu anii 90 și mai ales în anii 2000. Înțelegem că prin 70-80 muzicienii erau mai creativi și inovatori.
  • Până în anii 90, hiturile erau mult mai simple în ceea ce privește armonia. De atunci încolo, e mult mai comun să aibă ritmuri binare simple, de 4/4 măsuri.
  • În medie, cântecele devin din ce în ce mai zgomotoase.

 

Sursa: PhysOrg

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger