Poate o planetă să supraviețuiască morții soarelui său?

1

Deși pentru unii ar putea fi breaking news, se știe de peste jumătate de secol că stele precum Soarele ajung să-și  distrugă planetele, iar peste 5-6 miliarde de ani, Pământul va fi cenușă. Însă, noi informații colectate cu ajutorul telescopului Kepler arată că planetele ar putea fi înghițite de stele și să supraviețuiască.

Astronomii au descoperit steaua KOI 55, o stea subpitică, asemănătoare Soarelui, care a trecut deja prin expansiunea sa fatală pentru planete. În jurul ei, învârtindu-se în orbite care durează doar 5 și, respectiv, 8 ore,  se află două planete, puțin mai mici decât Pământul. Astronomul Eliza Kempton, de la Universitatea din California, Santa Cruz, cea care a realizat studiul, spune că planetele au supraviețuit și se întreabă cum a fost posibil așa ceva.

O stea ca Soarele este alimentat prin fuziune nucleară, prin care hidrogenul este convertit in heliu și eliberează cantități imense de energie, în cadrul procesului. Durează aproximativ 10 miliarde de ani să se consume rezervele de hidrogen, ceea ce înseamnă că Soarele, care are o vârstă de 5 miliarde de ani, funcționează cu jumătate de rezervor. După ce se termină hidrogenul, steaua se umflă foarte mult. În cazul sistemului nostru solar, straturile exterioare ale Soarelui vor ajunge la Pământ și vor forma o nebuloasă, iar nucleul se micșorează devenind un obiect precum KOI 55.

Dacă Pământul petrece un miliard de ani între aceste straturi se va epora, spun astronomii. Doar planete cu mase mult mai mari, precum Jupiter sau Saturn, ar supraviețui. Explicația pentru supraviețuirea celor două planete KOI 55.01 și KOI 55.02 ar fi că acestea și-au început viața ca giganți de gaz precum Jupiter și Saturn, având nuclee stâncoase înconjurate de atmosfere, nucleele reușind să supraviețuiască extinderii stelei.

Foto: Flickr / literarymind

Sursa: Time

Tags:Un comentariu

  1. Planete cu mese mase mari. Nu ştiu de unde aţi tradus, dar e cam aiurea. Pământul e foarte posibil să fie înghiţit în faza de gigantă roşie, _înainte_ să înceapă fuziunea heliului (fuziune triplu alfa, *foarte* violentă). Nebuloasa se formează _după_ ce a ars heliul. Aici e un grafic care explică viaţa stelei:

    http://evolutiestelara.files.wordpress.com/2010/05/star-section.png

    Iar aici e un articol apărut ieri despre asta.

    http://www.universetoday.com/92127/two-more-earth-sized-planets-discovered-by-kepler-orbiting-former-red-giant-star/

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger