Poate o periuță de dinți să ne îmbolnăvească?

3

Colgate susține pe propriul site că microbii se pot ascunde în fibrele de plastic ale periuțelor de dinți și, în caz că ați avut o răceală, vă puteți reinfecta dacă vă spălați continuare cu aceeași periuță. În acest context, compania îi îndeamnă pe utilizatori să își schimbe periodic aparatul cu care vă curățați dinții, iar revista Slate lansează întrebarea: poate o persoană să fie infectată din nou cu virusul răcelii dacă folosește aceeași periuță pe o perioadă mai lungă de timp?

„Majoritatea dentiștilor sunt de acord că ar trebui să vă schimbați periuța o dată la trei luni”, se susține pe site-ul companiei Colgate. „Studiile arată că după trei luni de folosire, periuțele de dinți sunt mai puțin eficiente în îndepărtarea plăcii de pe dinți și gingii în comparație cu cele noi (…) Este totodată important să vă schimbați periuța după ce ați suferit o răceală, o gripă, o infecție bucală sau una în gât. Asta pentru că microbii se ascund în acele periuței de dinți și conduc la reinfectare. Chiar dacă nu ați fost bolnavi, ciupercile și bacteriile se pot dezvolta în acele periuței dumneavoastră – un alt motiv de a o schimba regulat”.

Potrivit revistei Slate, care a apelat la ajutorul unor specialiști, o periuță de dinți nu ne poate reinfecta cu virusul răcelii decât dacă este vorba de periuța altcuiva și, în acel caz, de răceala altcuiva. După ce am fost infectați cu un anumit tip de virus, dezvoltăm anticorpi care reduc șansele reinfectării. Chiar dacă virusul persistă în periuța de dinți după ce am scăpat de boalp – răcelile și gripele pot supraviețui în stare infecțioasă într-un interval de timp care variază de la câteva ore la trei zile –, acei anticorpi ar trebui să ne ferească de contractarea aceleeași boli.

Cu toate acestea, este posibil să ne reinfectăm cu bacterii. Dacă suntem năpăstuiți de un streptococ în gât, de exemplu, o colonie de bacterii streptococice ar putea să-și facă loc printre firele periuței noastre de dinți și să rămână acolo îndeajuns de mult încât să ne infecteze din nou după o cură cu penicilină. Însă amenințarea ar putea fi îndepărtată chiar de periuța de dinți, care conține uneori și compuși antibacterieni.

De cealaltă parte, este posibil să ne alegem cu un virus al răcelii, cu o infecție bacteriană sau chiar cu o boală transmisibilă prin sânge, precum hepatita B sau C, dacă folosim periuța de dinți a unei persoane bolnave și mai ales atunci când acele care ne curăță dinții sunt încă umede. Chiar dacă nu o introducem în gură, aceasta poate să contamineze o periuță aflată în apropiere (aviz partenerilor de viață care își țin periuțele în același recipient). Totodată, o periuță de dinți infectată poate transmite particule virale sau bacteriene pe cadrul tubului cu pastă de dință, de unde încărcătura infecțioasă poate ajunge cu ușurință pe altă periuță.

Asociația Dentară Americană nu este îngrijorată de microorganismele care mișună printre fibrele periuțelor de dinți, și asta pentru că, la nivel general, sistemul imunitar al oamenilor poate învinge orice boală ce poate fi cauzată de acestea. Membrii ei îi îndeamnă însă pe utilizatori să clătească bine periuța după ce se spală pe dinți, să o plaseze într-o poziție în care să se usuce la aer și să o țină la distanță de alte periuțe de dinți. Asociația recomandă totodată înlocuirea ei o dată la trei sau patru luni, după deteriorarea acelor, însă după ce oamenii au fost infectați cu un virus al răcelii.

Citiți și:

Ai răcit? Înseamnă că nu te-ai spălat pe mâini, nu contează că n-ai avut fular

7 surse de microbi în restaurant, la cumpărături și la medic de care ar trebui să ne ferim

Bancomatele din Marea Britanie, la fel de murdare ca toaletele publice

Descoperire majoră: vaccinul universal împotriva gripei

Foto: Reuters

Tags:3 comentarii

  1. poti sa ti schimbi si creierul dupa ce citesti articolul asta draga denisa.cei de la colgate(P&G) sa mai lase propaganda ca sa le creasca vanzarile si sa faca mai bine produse de calitate.cat m am spalat cu colgate aveam numai carii,cum am schimbat pasta de dinti si am trecut la lacalut a fost totul ok.multa publicitate ,putina calitate

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger