Un bărbat a dat în judecată PepsiCo, compania care deţine Mountain Dew, pe motiv că ar fi găsit un şoarece mort într-o doză de suc. Experţii chemaţi de apărare au alarmat însă comsumatorii încercând să explice de ce un astfel de scenariu nu e posibil: Mountain Dew ar fi dizolvat şoarecele, transformându-l într-o substanţă gelatinoasă, dacă rozătoarea ar fi stat în lichidul citric de la îmbuteliere până la desfacerea dozei, adică 15 luni.
Deşi nu există studii care să arate cât de rapid dizolvă Mountain Dew un şoarece, scrie Livescience, există multe dovezi ce sugerează că sucul de culoare verde neon poate coroda dinţi şi oase în decurs de câteva luni, existând astfel posibilitatea de a avea acelaşi efect asupra unei rozătoare. Asta spune şi Yan-Fang Ren, de la Universitatea din Rochester, care a studiat efectele acidului citric asupra dinţilor şi oaselor, cu precizarea că şoarecele nu ar dispărea complet, ar mai rămâne în urmă colagenul şi partea de ţesut moale, o masă asemănătoare cu cauciucul.
Mountain Dew conţine acid citric, o substanţă găsită în mod natural în citrice şi transformată în pudră atunci când este rafinată industrial. Băuturile citrice produse de companiile de răcoritoare au un nivel înalt de aciditate – Coca Cola a fost cel mai des comparată cu acidul de baterie, însă un studiu realizat în 2004 de dentistul J. Anthony von Fraunhofer a descoperit că sucurile citrice precum Mountain Dew şi Sprite erodează smalţul dinţilor de şase ori mai repede decât orice fel de cola. Acidul citric din Mountain Dew ar coroda oasele unui şoarece la fel ca pe dinţi, prin descompunerea legăturilor chimice care îmbină ţesuturile şi pe car le injectează cu particule încărcate pozitiv. Totodată, acidul citric se poate combina cu calciul din oase, îndepărtându-l mai repede.
Cu toate acestea, intestinele şi stomacul oamenilor au capacitatea de a rezista unei game variate de sucuri acide digestive. În cazul persoanelor cu tuburi digestive sănătoase, acidul citric din Mountain Dew nu ar trebui să facă rău stomacului la fel cum afectează dinţii. Apărătorii acestei băuturi spun că sucul de portocale conţine la fel de mult sau chiar mai mult acid citric decât băutura verde neon, însă Ren susţine că rata de degradare este aceeaşi. În plus, sucul de portocale, deşi erodează dinţii, asigură vitamina C. Specialistul american îi îndeamnă pe oameni să minimizeze contactul dintre suc şi dinţi prin înghiţituri mai prelungi sau pai şi să-şi clătească apoi gura cu apă.
Foto: Flickr/uberculture