Poate matematica să salveze speciile de la extincție?

3

Profesorul de fizică Adilson Motter, de la Universitatea Northwestern din SUA, și un student de-al său, Sagar Sahasrabudhe, au observat că pierderea unei specii importante dintr-un ecosistem poate cauza un efect de cascadă și, în consecință, moartea altor specii. Cei doi cercetători sunt de părere că o înțelegere matematică a modului în care speciile se bazează pe și reacționează la alte specii ne-ar putea arăta dacă și când acestea vor dispărea și ne-ar putea oferi și informații necesare pentru prevenirea acestor extincții.

Cercetătorii lucrează la o modalitate de a arăta cum poate sprijini intervenția umană eforturile de conservare. Cei doi fizicieni au descoperit că 70% dintre extincții ar putea fi prevenite dacă un ecosistem își poate redobândi echilibrul folosind resursele disponibile înainte ca efectul de cascadă să înceapă. Sănătatea unui ecosistem poate fi restaurată prin suprimarea, nu prin sporirea populației anumitor specii, susțin cercetătorii, care sunt de părere că menținerea unor populații ideale ar putea fi o soluție-cheie pentru evitarea extincțiilor.

Scopul proiectului celor doi fizicieni este să dezvolte metode matematice pentru a studia procesele dinamice din cadrul unor rețele complexe și pornește de la premisa că dezastrele la scară largă pot fi evitate dacă eforturile sunt îndreptate înspre prevenirea valului de erori ce urmează evenimentului inițial. Înțelegerea matematicii din spatele unei cascade de extincții generate de pierderea unei specii-cheie din cadrul unui ecosistem înseamnă ceva, prevenirea pierderilor suplimentare de specii înseamă altceva.

Oamenii trebuie să acționeze pe baza acestor informații și să aplice eficient eforturile de conservare. Matemtaica poate ajuta la identificarea problemelor și a soluțiilor, însă acțiunile adevate pentru prevenirea dispariției speciilor rămân tot la latitudinea oamenilor. Cercetătorii spun că abordarea lor poate fi folosită pentru orice, de la stoparea evoluției unei boli la atenuarea efectelor unei crize financiare.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Flickr/tuxwurf

Citiți și:

Fizică urbană. Cum se rezolvă științific problema orașelor

Pierderea biodiversității poate spori numărul de boli la oameni

Urşii polari mai pot fi încă salvaţi, dar numai cu reduceri drastice ale emisiilor

Tags:



Advertisment ad adsense adlogger