Un studiu publicat luna trecută în revista Frontiers of Perception susţine că corpul uman simte când urmează să aibă loc un eveniment important (dar nu cu mult timp înainte ca acesta să se întâmple) şi că ştiinţa ar trebui să se concentreze pe a descoperi ceva ce încă nu a descoperit, ceva fundamental, în legile naturii.
„Dovezile descoperite de noi prin acest studiu arată că pot fi prevăzute evenimente fără să existe semnale sau sugestii către acesta; efectul este real, dar redus. Întrebarea se pune: cum anume funcţionează acest lucru?”, spune Julia Mossbridge, specialist în neuroştiinţe la Universitatea Northwestern şi co-autor al studiului. Însă alţi oameni de ştiinţă sunt sceptici în legătură cu concluziile studiului.
Există experimente care au demonstrat că un răspuns fizic se produce, la oameni (creşterea pulsului, dilatarea pupilelor, modificarea activităţii cerebrale), cu una până la zece secunde înainte de a privi o imagine înspăimântătoare, spre exemplu. În acest tip de experimente, imaginile de speriat erau inserate la întâmplare printre altele, neutre, aşa că niciun participant la test nu avea cum să ştie dinainte ce fotografie îi va apărea în faţa ochilor. Şi aceste experimente au fost întâmpinate cu scepticism de lumea ştiinţifică, nefiind considerate relevante pentru posibila capacitate a corpului uman de a presimţi un moment în viitorul apropiat.
Mossbridge şi echipa sa au analizat astfel de experimente şi studii, descoperind şi unde fuseseră făcute erori şi au ales să lucreze numai cu acele cercetări care nu aveau scăpări. Ei au descoperit „efectul de presimţire” ca fiind real, dar având loc cu foarte puţin timp (câteva secunde) înaintea unui eveniment. Mai concret, spun ei, corpul uman presimte viitorul, în subconştient, când este vorba să se întâmple ceva important, chiar dacă omul nu realizează conştient acest lucru. Lucrarea nu conchide că oamenii ar avea capacităţi supranaturale sau puteri paranormale, ci arată că presentimentul (presimţirea) este un efect fizic real, care funcţionează după o lege a naturii pe care încă nu o cunoaştem şi nu o înţelegem.
Sursa şi mai multe detalii: Live Science
Foto: Onlinearts.ro – Apostol Theodor: Presentiment