Plug to nature: Strategia de recucerire a urbanității

2

În perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2012 bucureștenii pot vedea la Biblioteca Națională proiecte artistice, amenajări urbane și evenimente culturale – tot atâtea exemple de repunere în circuit a râului Capitalei și de recuperare la nivel urban a spațiul public adiacent bibliotecii. Acestea fac parte din proiectul PLUG to NATURE inițiat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, cu scopul de a expune soluții de revitalizare a Dâmboviței, râul uitat al Capitalei.

 

“Apa și oamenii au fost dintotdeuna legați. Fie că traversează un sat sau un oraș, apa e un lucru important pentru acel loc. Este păcat că Dâmbovița și-a pierdut din farmecul și rostul ei. Bucureștenii merită mai mult de la râul lor. Noi încercăm să-i aducem împreună pe toți cei care au idei și pot ajuta la demersul de a recupera Dâmbovița în viața Capitalei”, a declarat Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și inițator al mișcării Rowmania.

Asociația lansează propunerea de a transforma zona și luciul de apă dintre Bibliotecă și Podul Unirii într-un Centru de Cultură Eco-Urbană. Prin colaborare cu Biblioteca Națională, Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 3, Administrația Națională “Apele Române” și Apa Nova București, Centrul ar urma să devină un spațiu de eveniment deschis pentru bucureșteni și, în special, pentru tinerii în căutare de carte, mișcare și natură.

Prin oferta culturală a Bibliotecii Naționale și prin deschiderea râului pentru public întreaga zonă de lângă Piața Unirii poate deveni un exemplu de conexiune între urbanitate și natură.

“Să ieși cu barca cu vâsle  în mijlocul orașului este ideea pe care o am și pe care vreau să o propun bucureștenilor. Ochiul de apă de la Biblioteca Națională este cel mai potrivit pentru o plimbare cu canotca. Zilele acestea ne adunăm la bibliotecă să discutăm propunerile noastre și ale altor specialiști și să învățăm din experiența altor orașe mari din Europa, care s-au ocupat cu succes de râurile de acolo”, spune Ivan Patzaichin.

Regenerarea întregului curs al Dâmboviței la nivelul Bucureștiului presupune o viziune integrată, intervenții de lungă durată și o cooperare strategică între instituții și parteneri sociali.  Însă, pe termen scurt, Dâmbovița – Biblioteca Națională este partea râului cu cele mai mari șanse de dezvoltare rapidă. Poziția centrală și proximitatea multor repere culturale, turistice și sociale fac ca această partea a râului să fie cea mai oportună zonă de intervenție la nivel urbanistic. În plus, această parte a Dâmboviței are o deschidere care o face potrivită activităților nautice de agrement.

Datorită deschiderii recente a sediului Bibliotecii Naționale (un exemplu de simbol național și urban reinterpretat și recuperat), a poziției privilegiate în mijlocul orașului și a lărgimii râului în acestă parte a Dâmboviței, zona poate deveni în scurt timp primul refugiu natural cu luciu de apă din centrul orașului.

Evenimentele din cadrul Conectează-te la Natură. Strategii de recucerire a urbanității  (Plug to Nature) sunt deschise publicului, intrarea fiind liberă.


2 comentarii

  1. Pingback: Primele destinații de ecoturism din România | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger