Plosnitele de pat ataca din nou. Specialistii se asteapta la o pandemie globala

21

Un studiu recent realizat pe mii de firme specializate in combaterea daunatorilor arata ca raspandirea „plosnitelor de pat” („bedbug” in engleza) – insecte care traiesc in saltele, lemnaria patului, perne si nu numai si se infrupta din sangele oamenilor, cauzand mancarimi dureroase, reactii alergice, stres emotional si psihic sau consecinte economice negative – este in crestere in intreaga lume, rezultatele specialistilor indicand ca ne-am putea afla in pragul unei pandemii globale. In Statele Unite, in ultima vreme, insectele cu pricina au infestat deja locuinte, apartamente, hoteluri, magazine, birouri, camine studentesti, spitale, librarii, mijloace de transport in comun si alte locuri in care oamenii locuiesc si se aduna impreuna.

Semnalul de alarma privind amenintarea plosnitelor a fost tras de o cercetare globala intreprinsa de Universitatea din Kentucky si de Asociatia nationala pentru controlul daunatorilor din SUA (NPMA), care avertizeaza ca insectele flamande de sange s-au intors in forta in intreaga lume, scrie BBC. Numai in SUA, 95% dintre companiile specializate in combaterea daunatorilor au spus ca sediile lor au gazduit plosnite in ultimul an. „Rezultatele studiului global arata ca ne aflam in pragul unei pandemii, nu doar in Statele Unite, ci in intreaga lume”, a spus vicepresedintele NPMA, Missy Henriksen.

In Marea Britanie, un studiu de anul trecut a observat o sporire a numarului de plangeri legate de plosnite in Londra, care ar fi crescut cu 28,5% intre 2000 si 2006 si cu 24% doar in prima jumatate a acestui an. In cautare de solutii, hotelurile din Marea Britanie au apelat chiar la serviciile primului caine din Europa certificat in interceptarea acestor insecte – Lola, care a beneficiat de training in SUA, poate inspecta 200 de camere pe zi si, chiar daca nu le ucide, macar depisteaza prezenta plosnitelor.

Problema plosnitelor de pat a luat deja amploare in America, New Yorkul, unde insectele au luat in stapanire cladiri de birouri, cinematografe sau magazine, fiind orasul cel mai afectat. Potrivit Asociatiei nationale pentru controlul daunatorilor din SUA, plosnitele impun probleme mai mari in zonele urbane si suburbane, intens populate cu oameni care traiesc aproape unii de altii si interactioneaza constant in spaii inchise.

Flickr/JMazzolaa

Specialistii spun ca daca oamenii stiu unde sa se uite, plosnitele sunt usor de depistat. Au dimensiunea si culoarea unui sambure de mar, le place sa migreze si se ascund in valize, cutii sau pantofi, in apropierea unei surse de mancare. Plosnitele sunt vietati nocturne si evazive si, in afara de saltele si lemnaria patului, mai pot fi gasite in spatele sipcilor, intrerupatoarelor electrice, ramelor de tablou, tapetului sau in crapaturile din mobila. Desi nu transmit boli oamenilor, ele pot provoca mancarimi usturatoare sau reactii alergice. In plus, stresul emotional si mental provocat de intepaturile plosnitelor poate avea consecinte grave si nu trebuie ignorat, avertizeaza specialistii americani.

In ultima saptamana, guvernul statului New York a emis legi care le lege proprietarilor cu apartamente date in chirie sa le spuna chiriasilor daca au avut de-a face cu plosnite in ultimul an si scolilor sa ii informeze pe parinti in legatura cu orice posibila infestare. Expertii stiau de sporirea populatiei de plosnite de pat in ultimul deceniu, insa abia acum si-au dat seama ca este o problema serioasa, spune pentru BBC un entomolog de la Universitatea din Kentucky, Mike Potter. Iar problema este cu atat mai serioasa cu cat termenul „plosnita de pat” nu se mai sustine, din moment ce micile vietati incep sa apara peste tot, de la uscatorii si scoli la spitale si mijloace de transport in comun.

In anii ’30, fiecare locuinta din Londra gazduia plosnite si a fost nevoie de interventia Ministerului Sanatatii pentru a se actiona impotriva lor. De la sfarsitul anilor ’30, numarul lor a inceput sa scada, iar introducerea DDT-ului in 1946 a dus la starpirea lor. Acum, insa, numarul lor incepe sa creasca din nou, fenomen facilitat, cred specialistii, de schimbarile climatice si de inflorirea turismului international. Totodata, expertii spun ca plosnitele ar fi capatat rezistenta in fata pesticidelor folosite in mod curent in Occident si ca este necesara dezvoltarea unora mai puternice si mai eficiente. Intre timp, oamenii sunt indemnati sa semnaleze de urgenta posibilele infestari cu plosnite de pat.

Foto main: Flickr/bedzine

Tags:21 de comentarii

  1. gripa aviara, gripa porcina, west nile, acu plosnite. mi-a placut aia cu plosnitele au consecinte economice negative, deci plosnitele au cauzat criza, acest paianjan fumuriu al vremurilor noastre. era de asteptat

  2. asa.. daca aduceti in discutie acest fenomen, care probabil si la noi se intampla, mai ales vara apar tot felul de ganganii… nu puteti descrie si moduri de prevenire sau combatere a acestora?

  3. Pingback: plosnita din patu lu procust « 2groenlandeze

  4. Sunteti atat de incompetenti incat nici nu sunteti in stare sa depopulati planeta. Stiti ce spune proverbul : ce nu te ucide, te face mai puternic.

  5. “…numarul lor incepe sa creasca din nou, fenomen facilitat… si de inflorirea turismului international…” – pai sa nu le mai dea vize sau sa le expulzeze (ca’n Franta)!

  6. La noi există deja o pandemie, cea de ploșnițe portocalii. Este localizată la nivel de vârf, se înfruptă din veniturile oamenilor și provoacă reacții sociale dureroase

    • Pai, sa ainteleg ca plosnitele rosii au adus inflorire si mult bine tarisoarei. Plosnitele de la putere sunt plosnite, indiferent de culoare, dar poate ca pe tine doar culoarea te deranjeaza, sau faptul ca nu particip si tu la “festin”…

  7. Ce nu inteleg este de ce acest articol a fost inclus in categoria “Think Outside the Box” deoarece aceasta sectiune este una “green”. Ridicolul se datoreaza faptului ca re-aparitia acestor bedbugs ca si a multor alte pests (e.g. malaria raspandita de tantari) a fost favorizata de radicalismul green care incet incet a reusit sa interzica in majoritatea tarilor dezvoltate si nu numai, pesticidele (DDT-ul a fost interzis la scara mondiala) si evident acum aceste pests se inmultesc in nestire. In America de Nord, acolo unde toate pesticidele au fost interzise, asistam la o invazie de bugs (furnici, urechelnite, grubs, etc) care intra tot mai des in case dar ni se spune ca trebuie sa ne obisnuim daca vrem sa avem o “lume curata”. Intre timp interzicerea DDT-ului a dus la reaparitia malariei in Africa unde deja mor 20 milioane de oameni anual ceea ce usor se poate asimila unui genoci; un alt pret platit pentru o “lume mai curata”. Ori toate aceste si multe alte lucruri ma fac sa cred ca izvoresc din putul gandirii nicidecum din “think outside the box”.

  8. Acum trei ani lucram pe un vapor de croaziera al companiei Princess ..Am fost instruiti cum sa depistam acesti “badbugs”, pe unde se ascund si semnele lasate pe lenjeria de pat …..Intelesesem atunci ca era deja o problema prin hotelurile di Anglia si State …..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger