“Plimbare” cu blindata Jandarmeriei de la Hala Matache la Secția 3

5

Jandarm: “Vă rugăm frumos să părăsiți zona”; membră ActiveWatch care filmează: “Am înțeles.” Jandarm: “Haideți să vedem ce-ați înțeles; nu opuneți rezistență, că n-are rost.” Așa a început “plimbarea” cu duba a unei membre a Agenției de Monitorizare a Presei care documenta (filma) abuzurile autorităților la adresa libertății de exprimare a cetățenilor care s-au strâns astăzi la Hala Matache. Ce s-a întâmplat de fapt?

 


Sâmbătă, 6 octombrie, la orele prânzului, aproximativ 25 de persoane au fost reținute și transportate cu blindata Jandarmeriei la Secția 3, pentru simplul fapt că s-au întâlnit, filmau sau se aflau întâmplător în proximitatea Halei Matache. Celor „săltați” li s-au întocmit procese verbale de avertisment pe motiv că ar fi participat la un protest „ilegal”.

Mulți dintre cei luați în „colimator” fac parte din organizații nonguvernamentale (Salvați Bucureștiul, Miliția Spirituală, ANBCC, SDD, Ce-RE, ActiveWatch etc.) și veniseră să protesteze pașnic sau să filmeze protestul împotriva dărâmării Halei Matache. Ceilalți pur și simplu se aflau întâmplător prin zonă și s-au oprit să „caște” ochii.

Timp de mai bine de o oră, zeci de jandarmi le-au interzis trecătorilor să se apropie de Hala Matache și le-au deviat traseul cu scopul de a preîntâmpina/ descuraja/ intimida strângerea oamenilor în jurul acestui monument istoric.
Cei prezenți au reclamat lipsa de verticalitate a Primarului Sorin Oprescu care, deși a promis public că va menține Hala Matache pe actualul amplasament, și în ciuda avizelor existente (care obligă Primăria Generală la acest lucru), a lăsat Hala pradă recuperatorilor de fier vechi și a declarat public luna trecuta că intenționează să o „mute”, lucrul acesta însemnând translatare prin demolare.

Ca răspuns la nemulțumirile exprimate civilizat de cetățeni, forțele de ordine au început să-i percheziționeze și să le ceară se părăsească zona, iar, la scurt timp, zeci de persoane au fost reținute și duse la secție, unde li s-au dat avertismente scrise. „Forma dumneavoatră de protest este ilegală”, i-a spus un jandarm unuia dintre activiștii reținuți.

Acest text a fost preluat de pe blogul Agenției de Monitorizare a Presei – ActiveWatch

 

 
Film de Vlad Petri


5 comentarii

  1. Pingback: VIDEO. „Plimbare” cu blindata Jandarmeriei, de la Hala Matache la Secția 3 : Blogul ActiveWatch

  2. Pingback: Ce se intampla cu Piata Matache? « Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger