Miercuri, 18 martie, de la ora 19:30, Miron Cozma, Ion Iliescu sau revoluţionarul Doru Mărieş vă aşteaptă la Teatrul LUNI de la Green Hours, pe Calea Victoriei 120, în cadrul spectacolului “Capete înfierbântate”. O piesă care şi-a propus să lase prima mineriadă din România postdecembristă să vorbească de la sine, netrunchiat, prin vocile a şapte participanţi direcţi, însufleţiţi de actorul Alexandru Potocean. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare.
Spectacolul “Capete înfierbântate” reactivează în conștiința publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă. Proiectul are la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisă, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990. În total, echipa din spatele piesei a realizat 40 de interviuri cu participanţi direcţi la evenimentele din 13-15 iunie 1990, dintre care au fost alese şapte. (Aici puteţi citi un text al actorului Alexandru Potocean despre mineriadă şi despre “Capete înfierbântate”, care se joacă de aproape 5 ani).
(…) Istoria predată în școală este inexactă si prezintă deseori un singur „adevăr istoric” absolut, nelăsând loc în discuție multiplelor nuanțe existente. În anii 2000, perioada în care am fost elev de liceu, episodul legat de “mineriada” nu apărea ca subiect în majoritatea manualelor alternative de clasa a XI-a și a XII-a, iar în cele în care apărea, era discutat sumar oferind o singura perspectivă (cea a puterii), aprobată de cenzura din perioada respectivă. Canalele oficiale de televiziune, aservite si ele puterii, distorsionau realitatea referitoare la acest subiect, sau o omiteau cu totul, asa cum o fac și în prezent (…)
Alexandru Potocean, în “Gazeta de Artă Politică”.
Piesa se joacă în cadrul Platformei de Teatru Politic 2015, un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu “istoria convenabilă”. Istorii personale ale celor pe care nu-i găsim în manuale, în conferințe, tratate și luări de poziție instrumentate politic pentru a servi macro-narațiunii sistemului care adoptă istoria unică, “istoria de obediență” în fața structurilor de putere.
Intrarea la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic este gratuită și toate evenimentele includ discuții cu publicul.
Contact rezervări: Andrei Șerban (0728839007, andreiserbanmail@ gmail.com), Katia Pascariu (0728072362, katia_pascariu@ yahoo.com)
Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României (www.eeagrants.org ww
Aici puteţi afla programul integral al stagiunii.